Kohtuekspertiiside hinnad tõusevad

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtuekspertiisi labor.
Kohtuekspertiisi labor. Foto: Liis Treimann.

Justiitsministeerium saatis kooskõlastusringile eelnõu, mis tõstab märgatavalt Eesti Kohtuekspertiisi Instituudis (EKEI) tehtavate ekspertiiside hindu.


«Hindade korrigeerimine ametlikus hinnakirjas on vajalik selleks, et viia ekspertiisihinnad kulupõhiseks ehk kooskõlla nende tänase tegeliku maksumusega,» ütles justiitsministeeriumi pressiesindaja Diana Kõmmus BNSile.

Ta rõhutas, et tegelikult muutuvad hinnad vaid süüdimõistetud kurjategijate jaoks, kellelt süüdimõistva otsuse korral menetluskulud vastavalt seadusele välja mõistetakse. «Reaalselt ekspertiisidele kuluvad summad on niikuinii EKEI eelarvesse planeeritud, kuid kuna hinnakiri oli riigi tehtavatest reaalsetest kulutustest mitu aastat maha jäänud, siis polnud seni võimalik süüdimõistetud kurjategijalt õiglasi ekspertiisikulutusi välja mõista.»

Kõmmuse sõnul peavad uuringute hinnad vastama reaalsele ressursikulule selleks, et pakkuda kvaliteetset teenust. «Oluline on, et ekspertiiside hinnad võimaldaksid näiteks soetada tasemel tehnoloogiat, et mitte jääda maha kurjategijate oskustest,» märkis ta. «Täiesti alarahastatud on meil praegu need ekspertiisiliigid, mida tegi enne ekspertiisiasutuste ühinemist kohtuekspertiisi ja kriminalistika keskus ehk KEKK.»

Viimases polnud ekspertiisihinnad kulupõhised. «Ekspertiisi hinda arvestati ainult selle alusel, kui palju maksti eksperdile aastatetaguse palgataseme järgi selle teostamise aja eest palka. Hinnakiri ei arvestanud muid kulukomponente, näiteks seda, et ekspertiisi tegemiseks kasutati miljonikroonist seadet, kalleid kemikaale või et ka ekspertiisihoone eest tuleb renti maksta,» märkis Kõmmus.

Samas olid endise Eesti kohtuarstliku ekspertiisibüroo (EKEB) tehtud kohtumeditsiiniekspertiiside hinnad juba varem kulupõhisele arvestusele viidud. EKEB ja KEKK ühinesid 2008. aastal.

Eelnõu järgi kallineks näiteks alkoholiekspertiis 4,5 korda, dokumendiekspertiis 6,4 ja liiklusekspertiis 3,6 korda. Kõige rohkem kallinevad aga kiu- ning metalliekspertiis, vastavalt 27,8 ja 20 korda.

Ühtlasi annab seadusemuudatus EKEI-le õiguse teha eraisikutele, haiglatele ja teistele soovijatele hinnakirja alusel tasulisi uuringuid.

«Kuigi prioriteediks jäävad ikkagi riiklikud menetlusasutused, siis täna on teatud ekspertiisiliikide osas veel potentsiaal, mida saaks ühiskonnale pakkuda,» märkis ministeeriumi pressiesindaja. «Näiteks on võimalik tulla vastu nendele vanematele, kes soovivad kontrollida lapse taskust leitud pulbreid narkootilise aine välistamiseks või teha kindlaks sportlase kasutatavates toidulisandites keelatud dopinguaineid.»

Ühtlasi aitaksid eratellimused tagada ekspertide kvalifikatsiooni säilitamiseks vajaliku ekspertiiside hulga.

EKEI prognooside kohaselt võidakse tuleval aastal teha kuni 500 tasulist uuringut kokku miljoni krooni eest. Praegu teeb EKEI eraisikutele põlvnemise tuvastamist ning kohtuarstlikke lahanguid haigekassa tellimusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles