Preatoni lahkus kohtust õige mehena

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prokurör loobus eile süüdistusest Itaalia ärimehe Ernesto Preatoni vastu.
Prokurör loobus eile süüdistusest Itaalia ärimehe Ernesto Preatoni vastu. Foto: Raigo Pajula

Maksumahhinatsioonides süüdistatud vastuoluline Itaalia ärimees Ernesto Preatoni lahkus eile kohtust õige mehena, ainsana on veel uurimisorganite pihtide vahel Preatoni endine finantsnõunik Ilona Saari.

Prokuratuur süüdistas Preatonit, jurist Aivar Pihlakut ja raamatupidaja Angelika Annust offshore-firma Baltic Investments Ltd kaudu tehtud 24 miljoni kroonises maksupettuses. Lisaks lasus Preatonil süüdistus eraisikuna tulude varjamises ja 27 miljoni maksukrooni tasumata jätmises.

Eile hommikul teatas riigiprokurör Laura Vaik, et loobub süüdistusest Preatoni kui eraisiku vastu, kuna kohtumenetluses pole suudetud üle kuulata mitmeid väljaspool Eestit elavaid olulisi tunnistajaid ning menetlust pole võimalik mõistliku aja jooksul lõpule viia.

Tunnistajaid nappis

Samal põhjusel loobus prokurör osa süüdistustest Baltic Investmentsi tehingute asjus. Tunnistajate ütlusteta osutus võimatuks seaduserikkumiste tõestamine ASi Vinkrist aktsiatega seotud tehingus, mistõttu vähendati 24-miljonilist tasumata maksusummat 21 miljoni kroonini.

Et oportuniteedipõhimõte, mille alusel menetlus lõpetati, eeldab tekitatud kahju hüvitamist, jäigi see 21 miljoni krooni suurune summa koos riigi tuludesse mõistetud nelja miljoni krooniga hinnaks, mille eest Preatoni, Pihlak ja Annus eile pärastlõunal Harju maakohtust n-ö puhaste paberitega väljusid.

Kolm aastat tagasi oli Preatoni pakkunud oma süüasja oportuniteediga lõpetamise eest riigile 100 miljonit krooni, kuid toona prokurör Vaik sellega ei nõustunud.

Kui toonane riigiprokurör Jüri Pihl kinnitas meediale, et Eesti riigis pole ükskõik millise summa eest võimalik end kuriteost, iseäranis raskest kuriteost vabaks osta, siis kinnitab eilne kohtumäärus lõpetamist põhjendades sõna-sõnalt, et kohtualuste süü ei ole suur.

Preatoni süüasja tupikusse jõudmist Preatonile soodsal moel ennustas Ilona Saari isa Peeter Saari tänavu veebruaris. «Ma olen täppisteadlane ja mulle võiks justkui rahuldust pakkuda, kui analüüsi tulemusel tehtud prognoos täide läheb,» ironiseeris mees eile. «Kodanikuna mind loomulikult häirib, et Preatoni karistada ei saanud.»

Tänavu märtsis tegi peaprokurör Norman Aas ettepaneku lõpetada kriminaalmenetlus ka Preatoni kunagise alluva, kuid temaga tülli läinud ja politseile Preatoni mahhinatsioonid paljastanud Ilona Saari suhtes.

Sellele vaidlesid vastu Preatoni, Pihlaku ja Annuse kaitsjad, kelle hinnangul kohtles prokuratuur Saarit teistest erinevalt ega soovinudki tegelikult tema üle õigust mõista.

Arstide hoole all

Kohus jättiski Saari menetluse lõpetamise kinnitamata ja nii on Saari eilsest ainus Preatoni firmade afääridega seotud inimene, keda ähvardab jätkuvalt kriminaalkaristus. Kuigi uurimise algstaadiumis pakuti Saarile kui peatunnistajale puutumatust.

Saari on samas Eestist juba ammu lahkunud ja elab praegu Šveitsis, kus ta isa kinnitusel on raske südamerikke tõttu Genfi arstide hoole all.

Šveitsi seaduste kohaselt pole aga Saarile süüks pandu – firma maksumaksjana registreerimata jätmine ja maksudest sel moel kõrvale hoidmine – kuritegu.

Seetõttu ei ole prokuratuur saanud Šveitsist ka abi Saari ülekuulamiseks.

Ärihai Preatoni tehingud

• Preatoni alustas Eestis laiahaardelist äritegevust 1990. aastate lõpul tema kontrollitava börsifirma Pro Kapital kaudu. Pro Kapitali ja Preatoniga olid seotud mitmed off-shore firmad, kelle kaudu Pro Kapital Eestis kalleid krunte ostis. Preatoniga seotud off-shore firmadesse, nagu Baltic Investments Ltd, jäid neist tehingutest suured vaheltkasud.

• Skandaalid Pro Kapitaliga algasid 2001. aastal, kui Preatoni alluv Ilona Saari väidetavalt keeldus vormistamast kahe Tallinna Logi tänava krundi ostu läbi Preatoni varifirma. Tehing toimus teise firma kaudu, mis oli seotud Saari elukaaslasega. Krundid, mille Tallinn 50 miljoni krooni eest müüs, ostis Pro Kapital Saari algatusel 18 miljonit krooni kallimalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles