Arco Vara: üürileandjad tahavad müüa

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üürikorter.
Üürikorter. Foto: Caro/Scanpix.

Inimesed, kes oma vara aastaid üürile on andnud, tahavad praegu seda pigem ära müüa.

«Põhjuseks on see, et üüriäri ei ole enam nii kasumlik,» ütles Arco Vara kinnisvarabüroo vanemmaakler Maia Daljajev. «Väga palju on ka probleeme üürnike maksekäitumisega.»

Pindi Kinnisvara juhatuse liikme Peep Soomani sõnul pole elamispindade väljaüürimine Eestis kunagi tootlik ega eriti tulus olnud.

«Erandiks on muidugi näiteks juhud, kui keegi omab ruume vanalinnas ja üürib neid mõne välisriigi saatkonnale,» lisas ta.

Uus Maa kinnisvarabüroo konsultandi Alar Pauklini sõnul on üks suuremaid muresid praegu ka see, et vara tuleb ära müüa raskuste pärast pangalaenu maksmisel.

«Sellisesse olukorda on üldjuhul sattunud inimesed, kelle palku on kärbitud või kes on kaotanud töö,» ütles Pauklin. «Selle probleemi ennetamisks pakuvad pangad laenukindlustuse teenust.»

Maia Daljajev on täheldanud, et inimesed üritavad oma kohustustega viimase hetkeni toime tulla.

«Alles siis, kui tõsised probleemid terendamas või käes, hakatakse mõtlema oma senise kodu müügile,» ütles ta.

Alar Pauklin möönis, et kõik, kes vara müüma peavad, ei ole veel sundmüüjad. «On ka inimesi, kellel on mitu kinnisvara ja kes müüvad mõne neist pangalaenu vähendamiseks,» ütles ta.

Ka Peep Sooman märkis, et inimesed, kes on kunagi ostnud, erastanud või pärinud teise elamispinna, otsivad võimalusi üleliigsetest kohustustest ja kahekordsetest kommunaalmaksetest vabaneda.

Alar Pauklin mainis ühe võimalusena panna müüki defitsiitne kinnisvara, mille eest võib vähenenud pakkumiste olukorras veidi kõrgemat hinda saada.

Mõnede asjatundjate meelest oleks siiski kasulik defitsiitsete varade müügiga oodata, kui vähegi võimalik - kuna «tavalisel ajal» on nende väärtus mitukümmend protsenti suurem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles