Konjunktuuriinstituut: majandus hakkab paranema

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leib
Leib Foto: Alo Aasma

Konjunktuuriinstituudi direktoril Marje Josingul oli täna üle kahe aasta teatada positiivne uudis selle kohta, et majandus hakkab parenema nii meil kui kogu maailmas.


Euroopa majanduskindluse indeks on tõusnud ja inimeste kindlustunne paranenud, kuid taastumisest veel rääkida ei saa - nii kõlab esimene uudis. «Oleme veel ikka halvas seisus, kuid viimasel kuuel kuul on märgata paranemist ja see on hea uudis,» lausus Josing.

Oluline on, et meie eksportturgudel Rootsis ja Soomes on märgata teatud paranemist. Mis Eestisse puutub, siis meie väljavaated on paremad kui Euroopas keskmiselt.

Eestis on märgata paranemist kõigis sektorites, vaid tööstus on endisel tasemel. Selge on ka see, et ehitus väljub kriisist kõige aeglasemalt.

Tarbijail on tekkinud ootus, et hullemaks enam ei lähe ja töötus ei suurene enam nii kiiresti kui seni. Ka loodavad inimesed oma pere majandusliku olukorra paranemist. Praegu tuleb 52 protsenti ots-ots otsaga kokku ja 34 protsenti säästab midagi.

Seda, et deflatsiooni madalpunkt on möödas, arvavad nii ettevõtjad kui tarbijad. Osa tootjaid loodab, et peagi taas hindu tõsta saab.

Josingu sõnul on toidukaubad küll aastaga odavnenud 4,7 protsenti, kuid need on ikka veel kõrgemal 2005-2007 aasta tasemest, mil hinnad hooga tõusid. Näiteks on leib ja sai ikka veel liiga kallid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles