Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Laikjõe: hea tööpäev on siis, kui ilm on külm ja vihmane

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Eve Kruuse
Copy
Reisibüroo Travel IN juhatuse liige Marina Laikjõe.
Reisibüroo Travel IN juhatuse liige Marina Laikjõe. Foto: Liis Treimann

Marina Laikjõe on naine, kes lennutab tuhandeid eestlasi Egiptusesse Sharm El Sheikhi ja Indiasse Goasse puhkama. Reisibüroo Travel IN juhatuse liige teab, et kõige paremini lähevad soojamaareisid kaubaks santide ilmadega.

Kuidas teenisite oma esimese palga?

Kõplasin põllul. Kaalikaid vist. Mälupiltidele on jäänud Aa külateed, suurde veoautokasti ronimine ja kilomeetripikkused vaod. Ja vanaisa kaasa pandud võileiva lõhn. Palgaks oli 12 rubla ja Tallinnast sai selle raha eest ilusa punase unelmate palitu.

Milliste mõtetega alustate tööpäeva?

Ikka rõõmsate! Vaatan ilma ka. Turismis töötades on hea päev siis, kui ilm on halb ja vihmane, siis ostetakse palju rohkem puhkusereise. Tegelikult mõtlen, kuidas oma poja koolimineku ajaks voodist üles saan ja loodan, et liikluses ummikuid vähem oleks.

Mis on teie ametialased tugevused ja nõrkused?

Nõrkuseks on kindlasti liigne leebus ja emotsionaalsus. Tugevuseks on hea läbirääkimisoskus ja erinevate kultuuride tundmine. Olen õnnelik inimene, sest olen saanud keeli õppida ja neid ka praktiseerida.

Mis on olnud teie kõige suurem väljakutse töös?

Täiesti nullist millegi uue loomine ja käimalükkamine. Uute puhkusekohtade leidmine ja müümine. Kuurort Sharm El Sheikh oli tundmatu, imeliku nimega koht. Nüüd reisib sinna tuhat inimest nädalas ja nii juba kuus aastat järjest. Eelmise aasta väljakutseks oli esimeste otselendude tegemine Eestist Goasse. Travel In’i loomine on olnud uskumatult hea kogemus.

Millised on olnud teie ebaõnnestumised töös?

Kui seitsme maa ja mere taga asuvas riigis ei toimi asjad nii, nagu lepingus kirjas, ja mina ei saa mitte midagi teha. Kui äripartner osutub omakasupüüdlikuks ebaprofessionaaliks. See on kindlasti ka minu tööalane ebaõnnestumine.

Kuus aastat tagasi pandi teile süüks RRA Reiside pankrotti ajamist. Kuidas mõjutas juhtum teie edasist käekäiku?

Mind püüti süüdlaseks lavastada, aga see ei õnnestunud. See on teema, mida meeldib konkurentidele tõstatada. Eesti on nii väike, et kui oled valede inimestega kokku läinud, püütakse sind igal hetkel sellega materdada. Mina olin firma asutajaliige ja lahkusin sealt enne pankrotti.

Mis motiveerib teid tööle?

Tulemus.

Kuidas alluvatega hästi läbi saada?

Tuleb nendega rääkida. Ja hea tulemuse korral tuleb märgata ja kiita. Üldiselt toimib vanasõna: kuidas mina külale, nii küla minule.

Mis teeb juhist hea juhi?

Asjatundlikkus, humaansus, paindlikkus.

Kui palju mõtlete reisimise ajal tööle?

Palju. Minu töö seisnebki reisimises.

Kuidas jätta töömõtted koduukse taha?

Töömõtted tuleks ikka töökoha ukse taha jätta. Soovitan tegeleda mõne sellise asjaga, kus töömõteteks ruumi ei jää. Soovitan orienteerumist, sest metsas ühest punktist teise liikudes peab peas olema vaid projektsioon loodusest.

-----------------------------------------------

CV

Sündinud 1. augustil 1967

Haridus: 1974–1985 Tallinna 1. keskkool, prantsuse keele eriklass, 1985–1990 Tartu Ülikool, vene keel ja kirjandus.

Pere: abielus, kaks poega.

Töö: 1990–1997 H. Elleri nimeline muusikakool, keelte õpetaja; 1992–2001 AS Daam, hiljem OÜ Daam Koolitus juhatuse esimees; 2001–2005 Domina World Travel, asutaja ja tegevjuht; 2005 oktoober – detsember Laulasmaa Hotellid, juhatuse esimees; 2006 – reisikorraldaja Travel IN juhatuse liige.

Hobid: lugemine, orienteerumine, erinevate maade kombed ja kultuur.

Tagasi üles