Piimatööstused soovivad jätta hinnasõja lahingud selja taha

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Põllumeeste Keskliidu asepresident Jaan Sõrra.
Eesti Põllumeeste Keskliidu asepresident Jaan Sõrra. Foto: Mihkel Maripuu

Valio Eesti teatas, et tõstab tänasest toorpiima kokkuostuhindu augustiga võrreldes 10 protsenti, teised Eesti piimatööstused nii konkreetset vastust ei andnud, kuid andsid mõista, et lähevad konkurendi hinnatõusuga varem või hiljem kaasa.



Kokkuostuhinna tõstmisega tahavad piimatööstused kaasa aidata tootjaid kahjustava piimahinnasõja lõpetamisele kaubanduses.



«Oleme otsustanud toorpiima kokkuostuhinda alates oktoobrist tõsta, sest praegune hinnatase ei taga sektori elujõulisust,» rääkis Valio Eesti tegevdirektor Kari Finska eile.



«Toorpiima tootmine on tänu liiga madalale hinnatasemele juba vähenenud. Kui see pikalt jätkub, ootab meid ees olukord, kus kodumaise toorpiima pakkumine ei suuda rahuldada piimatööstuste nõudlust,» hindas ta.



Kokkuostuhindade tõstmine kergitab ka ettevõtte toodete väljamüügihindu. Muudatused toodete lõpphindades jäävad siiski võrdlemisi väikseks. Eelkõige puudutab hinnatõus kilepiima ja koort.



Valio on näidanud sõbralikkust piimatootjate vastu üles varemgi. Selle aasta üheksa kuu jooksul on ettevõte tasunud toorpiima eest Eesti keskmisest ligi kolm protsenti kõrgemat hinda. Augustis oli Eestis keskmine toorpiima kokkuostuhind 3,03 krooni liitri eest.



Hiljuti Tallinnas Rocca al Mare Prisma ees põllumeeste protestiaktsiooni korraldanud Eesti Põllumeeste Keskliidu asepresidendi Jaan Sõrra sõnul on Valio algatus teretulnud. Ta avaldas lootust, et teised piimatööstused sellega kaasa tulevad.



«Nädala või paar ootame veel, enne kui uusi aktsioone korraldama hakkame,» lausus Sõrra.



Konkurentidega ühte sammu


Tere juhatuse liige Ülo Kivine ütles, et ettevõte on tõstnud varutava piima hinda alates augustist ja tõus jätkub ka oktoobris. Ta lisas, et viimase kolme kuuga maksab Tere piima eest tootjatele enam kui 10 protsenti rohkem, mis teeb rahaliselt üle viie miljoni krooni.



Maag Piimatööstuse tegevjuht Valdis Noppel teatas, et ettevõte tõstis piima kokkuostuhinda juba septembris keskmiselt kuus protsenti. Oktoobris piimatööstus hinnatõusu ei plaani, kuid novembris peaks hind taas kerkima.



Noppeli kinnitusel on Maag selle aasta kaheksa kuuga maksnud tootjatele piimaraha 2,2 protsenti enam kui Eestis keskmiselt. «Ega turg praegu hinnatõusu võimalda, aga kui konkurendid seda teevad, siis tuleb kaasa minna,» hindas ta.


Noppeli sõnul mõistavad tootjad, et põllumeestel on raske, kuid ka kaubandus peaks tema sõnul neile vastu tulema ja hinnasõja lõpetama.



Prismas praegu odavaim


Prisma kommunikatsioonijuht Kadri Lainas ütles, et neil müüdava piima hind sõltub eelkõige konkurentide ehk teiste kaubakettide käitumisest.



«Oleme lubanud, et meil on kõige odavam ostukorv, ja sellest me ei tagane,» lausus ta.



Prisma poodides on praegu kilepiim müügil kõige madalama hinnaga ehk 3,70 krooni liiter. Maxima müüb odavaimat piima hinnaga 3,80 ja Rimi ketti kuuluv Säästumarket 3,90 krooni liiter.



«Kuna kilepiima odav hind on olnud allpool sisseostuhinda ja vahe on Prisma katnud oma kasumi arvelt, siis ei mõjuta Valio hinnatõstmine ka otseselt hindu meie lettidel,» selgitas Lainas.



«Maksime tööstustele sama hinda eelmisel ja ka üle-eelmisel nädalal, survestamata sellega piima tootjaid,» lisas Prisma kommunikatsioonijuht.


Piimahinnasõja lõppu ei julgenud Lainas ennustada, öeldes, et kõik sõltub konkurentsist kaubandusturul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles