EMTA: suurim osakaal maksupettustes on käibemaksul

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üheksa aastat tagasi sigarettide salaveos süüdistatuna kinni peetud Eesti autojuhilt nõuab Saksa riik alusetult miljoneid kroone. Foto on illustratiivne.
Üheksa aastat tagasi sigarettide salaveos süüdistatuna kinni peetud Eesti autojuhilt nõuab Saksa riik alusetult miljoneid kroone. Foto on illustratiivne. Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Eesti Maksu- ja Tolliameti (EMTA) esindajate hinnangul on suurim osakaal maksupettustes käibemaksul, järgnevad tööjõumaksud ja aktsiisid.

Riigikogu rahanduskomisjon kohtus täna rahandusministeeriumi, maksu- ja tolliameti ning tubakatootjate Eesti assotsiatsiooni esindajatega, et arutada maksupettuste ja illegaalse kaubandusega seotud teemadel, vahendas riigikogu pressiesindaja.

Komisjoni üheks eesmärgiks oli tutvuda võimalike muudatustega Eesti turul seoses käibemaksu ja aktsiisistõusuga.

Komisjonis kõneldi võimalustest, kuidas maksupettusi vähendada ja suurendada maksumaksjate teadlikkust. Maksu- ja tolliameti esindajate kinnitusel peaks panustama just teadlikkuse kasvule, maksupettustega kaasnevate probleemide laiemale teadvustamisele ja inimeste
koolitamisele.

Rahanduskomisjon pidas vajalikuks kaaluda ka tubakatootjate Eesti assotsiatsiooni ettepanekuid. Assotsiatsioon avaldas arvamust, et seaduses tuleks üheselt määratleda, missugune on suur kogus salasigarette ja millisest hetkest vastavalt muutub sigarettide smuugeldamine väärteost kriminaalkuriteoks. Samuti pidas assotsiatsioon otstarbekaks suurendada kehtivaid trahve vastavalt sissetoodud sigarettide kogusele, kuivõrd praegu on trahvi maksimumäär kogusest sõltumata vaid 18 000 krooni.

Rahanduskomisjoni esimehe Taavi Rõivase kinnitusel on sel suvel vastu võetud seadusmuudatus, mis puudutab lubatud sissetoodava sigarettide koguseid, toonud juba ka positiivseid  arenguid. Nimetatud muudatuse kohaselt võib üks isik tuua Venemaalt legaalselt vaid 2 pakki sigarette senise 10 paki asemel. Positiivseid muutusi toob Rõivase hinnangul kaasa ka parajasti arutelul oleva käibemaksuseaduse ja
maksukorralduse seaduse muutmise seadus eelnõu, mis tegeleb käibemaksupettustega aktsiisiladudes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles