Soomes takistab loata ehitamist tõhusaimalt kade naaber

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majake jõe ääres
Majake jõe ääres Foto: Caro / Scanpix

Soome ehitusjärelevalve ametnikke ühendava liidu (RTY) esimehe Lauri Jääskeläineni sõnul piirab ebaseaduslikku ehitustegevust mitte karm seadus, vaid hoopis kade naaber.


Ehitusseadused Soomes on nii üksikasjalikud, et illegaalse majakese püstitamine võib olla äärmiselt ahvatlev ja seda eriti veekoguäärsele krundile, vahendas STT.

Julgelt töödega peale hakanud inimene võib arvata, et lähim naaber on nii kaugel, et ehitus talle silma ei hakka. Tänapäeval võib illegaalsest ehitustegevust jälgida aga ka satelliidi vahendusel.

«Satelliidipildid on jahmatava panevalt täpsed,» rõhutab Jääskeläinen, kes töötab Helsingi ehitusjärelevalveameti direktorina.

Saunaõhtul võib ju tekkida mõte, et milleks neid lube hankida, tuleb vaid majake valmis ehitada. Jääskeläineni sõnul selline otsus aga õige ei ole.

Mõni aasta võib olla päris rahulik ja vaikne. Spetsialisti arvates sõltub see õnnest ja ka naabritest.

«Ega ehitusinspektorid jaksa ka randu pidevalt valvata,» lisas ta.

Illegaalselt kerkinud ehitiste arvu Soomes ei teata. Jääskeläineni oletusel on neist ehitusluba olemas 95-97 protsendil.

Spetsialisti sõnul ei jäeta luba taotlemata mitte alati tahtlikult, vaid selle taga võib olla ka teadmatus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles