Interneti pakkujad alustasid võidujooksu

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elioni tehnoloogiadirektor Kalev Reiljan tutvustas eile Elioni ülikiiret internetti.
Elioni tehnoloogiadirektor Kalev Reiljan tutvustas eile Elioni ülikiiret internetti. Foto: Liis Treimann

Sideoperaatorid Elion ja Starman teatasid lõppenud töönädalal üksteise võidu, et paku­vad juba oktoobris oma klientidele üli­kiiret internetiühendust.


Samas jõudsid sidefirmad veel enne teenuse pakkumisvalmis saamist hakata teineteise poole pilduma kriitikanooli, heites konkurendile ette tema internetitehnoloogia nõrku kohti.



Seda, kas operaatorite lubatud sajamegabitised allalaadimiskiirused ka tegelikult saavutatavad on, saavad paljud Elioni ja Starmani kliendid juba lähiajal ise proovida.



Elioni tehnoloogiadirektori Kalev Reiljani sõnul teeb ettevõte oma sajamegabitise alla- ja 20-megabitise üleslaadimiskiirusega internetiühenduse kättesaadavaks 1. oktoobril. Eli­oni uuest teenusest ehk hüperkiirest internetist ei saa siiski osa kõik ettevõtte kliendid. Esmalt on teenus kättesaadav Eesti suuremates linnades ning seda saavad nautida umbes 100 000 kortermajades olevat majapidamist.



Esialgu vaid valitutele


Ettevõtte teatel on hüperkiiret internetti võimalik pakkuda nendele Elioni klientidele, kes on liitunud Kodulahendusega, mille senine allalaadimiskiirus oli kuni 12 Mbit/s, ning kelle kortermajja on ehitatud fiiber­optikavõrk. Teenuse kättesaadavust on võimalik kontrollida ka Elioni kodulehel.



Elioni ülikiiret internetiteenust saab tellida lisateenusena, mille kuutasu on 99 krooni. Seega, kui praegu maksab klient näiteks Kodulahenduse paketi eest kuus 462 krooni, tuleks tal arvestada ülikiire interneti saamisel veel 99-kroonise väljaminekuga. Reiljani sõnul pakub Elion oktoobris hüperkiire internetiga liitujaile uut teenust kasutada kolm kuud tasuta.



Elionist nädala võrra hiljem ehk 7. oktoobriks on sajamegane internetiühendus oma klientidele pakkuda ka Starmanil. Starmani tehnikadirektori Hanno Liiva sõnul on praeguseks üle 95 protsnendi Tallinnast kaetud ülikiire DOCSIS 3.0 internetivõrguga.



«See tehnoloogia on mõeldud ülikiire internetiühenduse pakkumiseks olemasoleva kaabeltelevisioonivõrgu kaudu, tänu millele pole ülikiire netiühenduse jaoks vaja ehitada uut võrku ega vedada kodudesse mingeid uusi kaableid,» lausus Liiva.



Lisaks toob Starman turule uue kolmikpaketi, mis sisaldab ülikiiret netiühendust, rohkem kui 70 digitaalset telekanalit (nende seas ka uusi üliterava pildiga HDTV kanaleid) ning telefoniteenust. Liiva sõnul jõuab Starman järgmisel aastal ülikiire internetiga ka Tartusse, Ida-Virumaale ja mujale.



Pidev areng


Skype Eesti juht Sten Tamkivi märkis, et Skype’i laborites töötatakse iga päev välja innovaatilisi lahendusi, neist osa jääb ootama aegu, mil kiiremad arvutid ja ühendused võimaldaksid toote massidesse viia.



Tema sõnul on Skype’i videokõnede osakaal pidevalt kasvanud ning kui kahemegabitise ühenduse kaudu mahub liikuma kuni kolm kõrgekvaliteedilist videokõnet, siis sajamegabitise ühenduse puhul võib teoreetiliselt ühes kõnes korraga osaleda 180 inimest.



Reiljani väitel on kiiremat internetiühendust vaja just seetõttu, et digitaalsete teenuste hulk kasvab lähiajal märkimisväärselt ning andmemahud võrkudes suurenevad aastatel 2009–2015 sada korda.



Ülikiire internet


Milleks 100 Mbit/s internetiühendus hea on?


Laadides alla 10 GB suurust HD-videofaili, võtab see aega:


•    12 Mbit/s (ADSL2+) ühenduse puhul     11 minutit ja 6 sekundit


•    25 Mbit/s (VDSL2) ühenduse puhul     6 minutit ja 40 sekundit


•    100 Mbit/s (FTTH) ühenduse puhul     25 sekundit


Laadides Youtube’i üles 2-minutilist videofaili:


•    12 Mbit/s (ADSL2+) ühenduse puhul     28 sekundit


•    25 Mbit/s (VDSL2) ühenduse puhul     28 sekundit


•    100 Mbit/s (FTTH) ühenduse puhul     0,5 sekundit


Allikas: Elion

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles