Tarmo Noop: tooks aktsiisitõus siis vähemalt euro

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Noop
Tarmo Noop Foto: Pm

A. le Coqi juhi Tarmo Noobi sõnul oleks valitsuse plaanitud alkoholi aktsiisimaksu 10-protsendine tõus tuleva aasta algusest põhimõtteliselt tervitatav - kuigi valus - kui see aitaks päästa euro tuleku.

«Samas ei pruugi sellest piisata, kuna teisest küljest toob see meie valdkonnas kaasa edasise languse ja siis jääb riigil jälle käibemaks saamata,» ütles Tarmo Noop.

Noobi sõnul on alkoholitööstust siiski tabanud juba liiga palju muutusi lühikese aja jooksul, mis muudab keskkonna ebakindlaks ja investeerimise raskeks.

«Väga sooviks valitsuse poolt aegsamat dialoogi, sest öeldakse ju, et maksudega ei mängita - mõni muutus on tulnud lausa üleöö ja me ei tea, kuhu me liigume,» oli Noop murelik.

«Kindlasti tuleb aktsiisitõusust põhjustatud langus suurem, kui see 10 protsenti, mille võrra aktsiisi tõstetakse, nii et teatud hetkest jääb riigil siit efekt saamata.»

Noop rehkendas, et õlleaktsiisi suuruse poolest oleme ilmselt juba ELi esikuuikus. «Viie rikkaima hulgas me samas veel ei ole,» juhtis ta tähelepanu.

«Viimase aastaga on aktsiisi kokku 30-protsendine tõus toonud kaasa õlleturu «vaid» 15-protsendise languse, nii et siit on riik seni võitnud küll.»

Võrdluseks tõi Noop, et veini aktsiisi miskipärast tõstetud ei ole ja esimese poolaasta langus on selle kaubaartikli osas vaid 3 protsenti.

«Samas aga on õlleturg olnud kerges languses juba aastast 2006,» tuletas ta meelde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles