Telekomi müük Arengufondi hingusele ei saada

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arengufondi juhatuse esimees Ott Pärna.
Arengufondi juhatuse esimees Ott Pärna. Foto: Liis Treimann.

Nii Arengufond kui rahandusministeerium kinnitavad, et Eesti Telekomi aktsiate müük fondi tegevust ei peata ning Arengufond saab jätkata oma seire- ja investeerimistegevust.


Kuna Telekomi aktsiad (aktsiate eest saadavad dividendid ja aktsiate müügist saadav tulu) on Arengufondi seadusega ette nähtud fondi riskiinvesteeringute rahastamiseks, puudutab Telekomi teema vaid investeeringute suunda, mitte arenguseiret, teatas Arengufondi juht Ott Pärna E24'le.



«Eelmisel neljapäeval riigikogus käies saime Arengufondi tegevusele väga head tagasisidet - seda nii Eesti tulevikuvõimaluste väljamängimise ehk seire kui ka riskikapitaliinvesteeringute suunal,» märkis Pärna.



«See annab mulle kindlust, et jätkame tulevikuettevõtetesse investeerimist ka Telekomi aktsiate müügi järgselt.»



Pärna sõnul on siiski veel lahtine, milline hakkab välja nägema investeeringute rahastamise viis ja skeem, mis selgub koostöös riigiga.



Küll peab Arengufond tema kinnitusel turuosaliste seas oma sõna, mille kohaselt tänased investeerimisotsused ja läbirääkimiste faasis olevad projektid viiakse olemasolevate vahenditega lõpule.



Rahandusministeeriumi asekantsler Ivar Sikk ütles samuti, et Telekomi aktsiate tagasivõtmine ei mõjuta Arengufondi praegust tegevust ning fond saab oma investeerimis- ja seiretegevust jätkata.



Mingit ohtu Sikk Arengufondi edasisele tegevusele ei näe. Tema sõnul on täna Arengufondil veel Telekomi dividende ligikaudu 90 miljoni ulatuses, millele lisandub dividendidelt teenitud intressitulu.



Selle arvelt on Arengufondil võimalik oma investeerimistegevust jätkata. Seire ja tegevuskulude katmiseks on aga 2010. aasta eelarves planeeritud Arengufondile eraldis summas 18 miljonit krooni.



Hetkel on Arengufond investeerinud mitmetesse projektidesse, kuid nendest väljumiseks kulub veel aega.



Ott Pärna sõnul saab Arengufond vastavalt seadusele oma investeerimisprojektides sees olla kuni viis aastat, erasektoris ollakse reeglina varases faasis ka kauem, isegi 7-10 aastat.



«Selles valguses ja projektide käekäigu pealt vaadates võib esimest osalist või täielikku väljumist ette näha mitte varem kui kahe aasta pärast,» hindas Pärna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles