Obama: G20t ei aita USA laenamine ja Hiina eksport

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama.
Barack Obama. Foto: Reuters / Scanpix

Obama kavatseb G20 kohtumisel öelda maailma juhtidele, et globaalmajandus ei saa pidevalt loota ameeriklaste tohutule laenamisele ja tarbimisele, samuti mitte Hiina-sarnaste riikide massilisele ekspordile.

Olukorras, kus maailma suurimad majandused on laastava majanduskuristiku serval pidama saanud, tuleb USA president globaalkohtumisele tagasihoidlike plaanidega ega kavatse korrata möödunud kohtumisel paanikat külvanud tingimusi, vahendab

Associated Press

.

Kahepäevase kohtumise mitteametlike jutuajamiste ja pidulike vastuvõttude võtmesõnadeks saavad tõenäoliselt olema «tasakaal» ja «jätkusuutlikkus».

«Triljoni-dollari kokkutulekut sellest ei tule,» ütles Obama majandusnõunik Mike Froman.

Tema sõnul loodab USA valitsus, et jõutakse kokkuleppele «tasakaalustatud ja jätkusuutliku kasvu raamistiku ning poliitikate, parameetrite ja protsesside komplekti» osas, et «vältida meid selle kriisini viinud tasakaalutust».

Siduvat ja lepingulaadset kõnepruuki Ameerika valitsusametnikud kohtumisel kuulda ei looda, pigem oodatakse protsessi, mis «paneks paika vastastikkuse vastutuse ja üksteise majanduspoliitikate silmaspidamise sarnaselt G7ga».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles