Maksuvõla maksegraafik võib päästa ettevõtte

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Maksu- ja tolliameti (MTA) andmetel on Eestis 129 000 isikul 5,9 miljardi krooni ulatuses täitmata maksukohustusi.


Maksuvõlg on ajatatud ehk tagasimaksmiseks on graafik koostatud aga vaid 1460 juriidilisel ja 1673 füüsilisel isikul.



Kõige rohkem on maksuvõlga hulgi- ja jaekaubanduses (1,5 miljardit), ehituses (miljard) ja töötlevas tööstuses (0,8 miljardit krooni). Pankrotis


ettevõtete võlg on 1,04 miljardit ning likvideeritud ettevõtete oma 433 201 krooni.



MTA maksuvõlgade sissenõudmise talituse juhataja Kerly Lillemets selgitas, et kui ettevõttel tekib maksuvõlg, hakkab maksuhaldur esimesel võimalusel seda sisse nõudma. MTA tegevus selles osas on praegu mullusega võrreldes tunduvalt efektiivsem, sest maksuvõlgade sissenõudjatel on uued töövahendid ja uus infosüsteem, mis võimaldab reaalajas maksuvõlgnike käitumist jälgida. Alates sellest aastast saadab amet kõigile võlgnikele ka eelteavituskirja.



Makseraskustes maksumaksjal on võimalik ettevõtluse jätkamiseks oma maksuvõlg ajatada ehk tasuda seda osade kaupa selleks kinnitatud graafiku alusel. Maksepuhkust kehtivad õigusaktid ette ei näe.



Maksuvõla ajatamist otsustades võetakse arvesse maksumaksja eelnevat maksukäitumist, äriühingu maksevõimet, esitatud tagatise piisavust ja usaldusväärsust. Silmas tuleb pidada, et võla ajatamine ei vabasta jooksvate kohustuste täitmisest.



Majandusraskustega kaasneb paratamatult maksuvõlgade kasv. See olukord paneb maksuhalduri keerulise ülesande ette: saada võlad kätte ja samas tagada elujõuliste ettevõtete püsimajäämine. Kuigi majanduslangus on suurendanud ulatuslike maksupettuste riske, tuleb Lillemetsa sõnul pettustest rohkem siiski ette tavalisi makseraskusi – maksud deklareeritakse ausalt, kuid neid ei suudeta tasuda.



«Kindlasti on parem aus võlg ja maksumaksja, kes püüab ajatamise kaudu oma kohustusi täita, kui ettevõtte suundumine varimajandusse või selle pankrotistumine, mis toob kaasa tööpuuduse suurenemise ja maksumaksjate hulga vähenemise,» lausus Lillemets. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles