Eramajade hinnad ootavad paikavajumist

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuselamurajoon.
Uuselamurajoon. Foto: Margus Ansu.

Eramajade müügipakkumisi vaadates jääb esmapilgul mulje, et erinevalt korteritest hinnad langenud ei ole - paljuski on see aga tingitud väikearendajatele «pihku jäänud» kallilt ja riskides püsti pandud elamute rohkusest.

Pindi Kinnisvara juhatuse liikme Peep Soomani näitel võib uhiuus ja korras korter olla Tallinnas müügis 1,5 miljoniga, samaväärne maja linna ääremail aga 2,5 miljoniga, mis tundub ebaloogiline.

«Ebakõla tuleneb sellest, et paljud eramajad on veel arendajate käes, kes kas lähtuvalt äristrateegiast või laenumahtude tõttu oma pakkumishinnad kõrgel hoiavad,» ütles Peep Sooman.

«Ehitati ju need eramajad ning rida- ja paariselamud aastail 2006-2007, kui omahinnad kõrged olid.»

Soomani sõnul on eramajade turg siin kortermajadest ajas maas. «Kui korterihindade langus 2,5 miljoni pealt 1,3 peale tundub vastuvõetav, siis majahinna toomine 4 miljoni pealt 2 peale miskipärast ei ole.»

«Kortermajade projektid olid lühiajalised ja pank pidi oma raha arendajalt ca 6 kuuga tagasi saama. Siin olid arendajatel omad lahendused pankadega ja hinnad kujunesid konkurentsivõimeliseks.»

«Vajadusel panid pangad kortermajade arendajatele surve hindu alandada, et müük käima läheks ja nemad oma raha tagasi saaksid. Kui tekib tunne et raha võib sootuks käest libiseda, on 600 000 krooni miljoni asemel samuti hea tulemus.»

«Eramajade rajamise puhul oli tegemist pikemate laenuperioodidega, mille tagasimakse tähtajad alles hakkavad kätte jõudma ja arendajaid pangad hinna osas veel ei survesta. Aga kui aeg tuleb, võtab pank seda asja tuima matemaatikaga, mitte arvestades arendaja lennukaid nägemusi.»

«Esimestena jõuab majahindade langetamise sundseis väiksemate arendajateni, kes puhtalt laenurahaga ja väikeste tagatistega suure tüki ette võtsid,» ennustas Sooman.

«Neil võib laenusumma juba ammu tagatisest suurem olla, ilmselt on hädas ca 80 protsenti buumiaegseid laenuvõimendusega lendu läinud eramuarendajaid.»

«Kui praegusi harvu tehinguid vaadata, siis on majade hinnad juba paika loksunud,» juhtis Sooman tähelepanu. «Sisuliselt ei oota me mitte hinnalangust, vaid hinnalangetamist.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles