Randpere: riigil pole mõtet omada Telekomi-sugust ettevõtet

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valdo Randpere.
Valdo Randpere. Foto: Liis Treimann

Ettevõtja Valdo Randpere ütles, et ei näe seda lisaväärtust, mis Telekomi-suguse ettevõtte osaluse omamisest riigile võiks tekkida, sest see on puhtalt finantsinvesteering.


Randpere sõnul peaks riik omama ainult riigi eksisteerimise jaoks elulise tähtsusega infrastruktuure ja reserve. Ülejäänud valdkondades on paraku eraomanikud riigist pea eranditult efektiivsemad ja tulemuslikumad. «Kuidas saab pidada strateegiliseks 27 protsendi suurust osalust ettevõttest, mille enamusosalus kuulub Rootsi-Soome börsiettevõttele, sellest mina aru ei saa,» lausus ta.

Riigi osalus Telekomis ei ole Randpere hinnangul strateegiline osalus, vaid täiesti tavaline finantsinvesteering. Müügiotsuse kritiseerijatel soovitab ta meeles pidada kolme asja. Esiteks, praegune müügihind võib väga vabalt olla võrdne kusagil 7-8 aasta dividendidega. Teiseks, dividenditootlus tulevikus ei ole kuidagimoodi garanteeritud. Vaadates praegust konkurentsi ja turupotentsiaali on pigem tõenäoline, et tulevikus dividendid vähenevad.

Kolmandaks juhib ta tähelepanu Telekomi aktsiahinnale viimase paari aasta jooksul. «Ma võin pisut eksida, aga minu mäletamist mööda on see olnud nii 120 krooni kui ka 60 krooni. Samavõrra on ka muutunud Eesti riigi osaluse väärtus. Sellest lähtuvalt on raske võtta tõsiselt nende jutte, kes räägivad stabiilsest investeeringust ja garanteeritud sissetulekust. Aktsiate omamine on alati seotud riskiga ja minu arvates ei peaks riik oma investeeringutes liiga riskialdis olema.»

Telekomi aktsiat on survestanud viimastel aastatel ka see, et just välisinvestorid on suures osas oma aktsiad maha müünud. Kuna neil ei ole olnud usku ei meie majanduse ega valuuta jätkusuutlikusse. Selles kontekstis ei saa Randpere sõnul alahinnata selle positiivse signaali tähtsust, mida Telia oma pakkumisega saadab siinse turu kohta teistele välisinvestoritele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles