Goodson: välismaalasi tõmbab kodumaise kinnisvaraostja kindlustunne

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Darren Goodson
Darren Goodson Foto: Liis Treimann

Kui keskmise eestlase kindlustunne kinnisvara ostmisel taastub, tõuseb nõudlus järsult ja isegi väike hinnatõus peaks välismaalased tagasi turule meelitama, usub Briti kinnisvarainvestor Darren Goodson.

Darren Goodsoni sõnul on Eestis kinnisvara osta soovivatel välismaalastel hetkel raskusi Eesti pankadelt laenu saamisega. «Nimelt usuvad pangad, et hindadel on veel langemisruumi ja üritavad finantseerimisest keeldudes oma riske vähendada,» ütles ta.

«Ühtlasi on pangad seda meelt, et eluasemed ei ole enam hea investeering ja nõuavad seepärast palju kõrgemaid deposiite, mis võivad väikeinvestorile osutuda takistuseks.»

«Loomulikult ei tohiks laenamine olla enam 2006. aasta stiilis, kus 90-95 protsendilised laenud normiks olid, samas aga tuleks laenukriteeriume kindlasti leevendada - milleks pärast krediidikriisi võib emotsionaalsetel põhjustel kuluda aasta või paar.»

«Elamu-kinnisvara rahavood on enne kulude mahaarvamist 5-6 protsenti, mis on väga hea, kui intressid on 4-5 protsenti,» selgitas Goodson. «Kui lisada 5 protsenti kapitalikasvult, siis hakkab 10 protsendine tulu muutuma huvipakkuvaks juba nii suurtele kui väikestele kinnisvarainvestoritele.»

Goodsoni sõnul on välismaalastel alati kõige riskivabam osta Tallinna - nagu ka iga maailma pealinna - kortereid, mille nõudlus ostu ja rendi osas on kõige suurem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles