Pindi: kaubanduskeskuste edulood on petlikud

, Pindi Kinnisvara äripindade vanemmaakler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaubanduspindade omanikud on maksimaalse täitumuse nimel valmis üürihindu tugevalt alandama, usub Rein Ruusmann Pindi Kinnisvarast.
Kaubanduspindade omanikud on maksimaalse täitumuse nimel valmis üürihindu tugevalt alandama, usub Rein Ruusmann Pindi Kinnisvarast. Foto: Liis Treimann

Kaubanduspindade omanikud annavad pisematele kauplejatele täitumuse ning keskuse usaldusväärsuse nimel üüripindu vaid kommunaalkulude eest, küsimata ühtegi rendikrooni.






Kui büroopinnad haigutavad tühjuses ning lao- ja tootmispindade äri on peaaegu seiskunud, siis esmamulje järgi on kõige vähem saanud masust kannatada kaubanduspindade omanikud.

Suuremate keskuste müügipinnad on jätkuvalt täidetud ning allahindluskampaaniatega suudetakse keskustes hoida ka kriitiline mass külastajaid, kes tagavad keskuse näilise heaolu.

Reaalsus, mida kaubanduspindade omanikud kiivalt varjata püüavad, on aga sootuks teistsugune.

Nimelt on kaubanduspindade omanikud maksimaalse täitumuse nimel valmis üürihindu tugevalt alandama. Paljudele väiksematele ning strateegilise asukohaga boksidele on aga üürniku lahkumisohu korral kehtestatud tihti vaid käibest sõltuv üürimäär või suisa ajutine nullhind.

Kaubanduskeskus ei saa lubada endale olukorda, kus osa bokse on suletud. Lisaks peab keskus tsentraalsete kampaaniatega pidevalt tõestama oma vajalikkust kaupmeestele ja klientidele.

Ehkki allahindluseid pakuvad konkreetsed kauplused, siis üldmarketing on siiski täielikult keskuse õlul ning loomulikult pole nädalatepikkused telekampaaniad odavad.

Tasub lisada, et selliste soodustuste saamiseks tuleb vastata kaubanduskeskuste kontseptsiooninõuetele.

Kui keskuse nurka on poolkogemata juhtunud üürnik, keda strateegiliselt kaubanduskeskusel vaja pole, lastakse neil siiski rahus minna.

Toome ühe näite. Kujutagem ette olukorda, kui Ülemiste Rimi kassajärjekorrast paistab tuhandetele inimestele päevas, et kassade vastas kõrvuti paiknevate videolaenutuse, köögitarvete kaupluse ja keemilise puhastuse boksidel on trellid ees.

Ilmselgelt mõjub see terve keskuse mainele puht psühholoogiliselt niivõrd halvasti, et lumepalliefekti tekkimine oleks paratamatu.

Isegi terve Ülemiste keskuse esimese korruse täitmine Rimiga ei tagaks keskusele samasugust usaldusväärsust, kui keemilise puhastuse, videolaenutuse ning köögitarvete poe jätkuv olemasolu.

Järelikult tuleb üürnikke hoida. Sama efekt tekib siis, kui külastajate hulk langeb alla taluvuse piiri. Järelikult tuleb kampaania korraldada, sest kaupmeeste nõrk käive tähendab väiksemat tulu ka keskuse omanikule.

Kuigi kaubanduskeskuste omanikud teevad halva mängu juures head nägu, on teada tõsiasi, et kõik peale Viru Keskuse on sunnitud tõsiseid hinnakorrektuure tegema ning üürnike lahkumise korral pole uute üürnike leidmine pooltki nii kerge kui väidetakse.
----------------------------------------

Kaubanduspindu lisandub veelgi

Guido Pärnits
Ülemiste keskuse tegevjuht:

Rentnike liikumine on kindlasti sel aastal suurenenud. Pankrotiga lõpetamist on tulnud ette vaid ühel korral.

Ülejäänud olukordades oleme leidnud rentnikega siiski mõlemaid pooli rahuldava kompromissi. Reeglina on see lõppenud siiski poe sulgemisega.

Soovijaid on, kuid asendaja leidmine võib siiski võtta aega eelmistest aastatest kauem.
Kui leiame, et rendihinna ajutine alandamine on põhjendatud, oleme seda teinud, kuid siiski mitte olulisel määral.

Kristjan Kase
Kristiine keskuse tegevjuht:

Üürnike liikuvus Kristiine Kaubanduskeskuses viimase aasta jooksul pole olnud märkimisväärne. Lahkunud on kõigest 4-5 kauplust ning need pinnad on kiiresti ka uued üürnikud leidnud.

Seega ei saa öelda, et olukord liikuvuse osas oleks suurem kui varasematel aastatel.
Tekkivate vabade pindade osas on siiani järjekord ning me saame valida üürnikke, kes
meie keskuse kontseptsiooniga kokku sobivad.

Kuna meie üürnikud on meie koostööpartnerid, siis kohtume nendega pidevalt ja katsume koos leida lahendusi tekkinud keerulisele olukorrale.
Samas üürihinda me oluliselt langetanud ei ole.

Laienduses plaanime avada ligi 50 uut kaubandus- ja äripinda kokku 12 000 ruutmeetril. Kuivõrd Kristiine on hästi toimiv kaubanduskeskus ja täitumusega pole meil probleeme olnud. Praegu on lepingutega kaetud ligi 70% laienduse müügipindadest.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles