Toidupoodides käib tõeline hinnasõda

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadi Pajupuul (paremal) ja Marge Robamil oli eile vaja osta peolauale suuremas koguses piima, Säästumarketi soodne hind tuli neile igati meeldiva üllatusena.
Kadi Pajupuul (paremal) ja Marge Robamil oli eile vaja osta peolauale suuremas koguses piima, Säästumarketi soodne hind tuli neile igati meeldiva üllatusena. Foto: Mihkel Maripuu

Suuremad kaupluseketid Rimi ja Prisma on asunud sõtta, edastades uudiseid hinnalangetustest kui rindeteateid. Põhiliseks ostjate peibutuseks on seejuures kilepiim.



Eile Tallinnas Rotermanni keskuse loovala avamisele kiirustanud Kadi Pajupuu ja Marge Robam ladusid Säästumarketis hulga piimapakke ostukorvi. Nad tahtsid piima üritusel külalistele kringli ja leiva kõrvale pakkuda ning rõõmustasid madala hinna üle.

Hommikul oli Rimi teatanud, et liitrise kilepiima hind langes 2002. aasta tasemele, olles nüüd Rimi ja Säästumarketi poodides kolm krooni ja 90 senti. See tähendab, et poekett müüb toodet alla sisseostuhinna ega teeni kasumit.

Prismas maksis kilepiim eile kella ühe ajal päeval veel 4,90, kuid juba paari tunni pärast teatas peremarketi kommunikatsioonijuht Kadri Lainas, et hinda on krooni võrra langetatud. Ta tunnistas, et kaubandusrindel käib tõeline sõda ja hindu luuratakse vastastikku nüüd juba pidevalt.

Säästumarketid on vähendanud ligi 500 toote hinda, Prisma teatel on neil see arv veelgi suurem. Rimi ja Säästumarketite turundus- ja kommunikatsioonijuhi Evelin Mägioja sõnul alustas poekett üldise hinnalangusega septembri alguses ja senised tulemused on ületanud ootusi.

«Esimese viie päevaga suurenes Säästumarketite müük 23 protsenti,» tõdes ta. «Jätkame üha julgemalt teiste kaupluste kampaaniahindade kopeerimisega ja igapäevaste toodete hindade langetamisega.»

Prisma kaubandusdirektori Sari Hujaneni sõnul on tiheda hinnakonkurentsi tulemusena langenud mitme toote hinnad kaupluse sisseostuhinnast madalamaks. «Peame oma lubadusest soodsa hinnataseme osas kinni, isegi kui see tähendab meile alla omahinna müümist,» lausus ta.

Nende kahe keti poodides käies võis tõepoolest täheldada ühesugust hinnataset, Selveris oli aga toidukaup mõnevõrra kallim.

«Kui tarbija rõõmustab, siis töötleja ja tootja nutavad,» ütles toiduliidu juht Sirje Potisepp. Ta lisas, et kui niisugune olukord kaua kestab, võib see sügisel kaasa tuua nii mõnegi nõrgema töötleja pankroti.

Ka E-Piima juhataja Jaanus Murakas tõdes, et kaubandus on pannud tootjad suure surve alla. «Oleme sattunud olukorda, kus reaalmajanduse sektorid, mis tegelikult uusi väärtusi ja töökohti loovad, on muutunud kahjumlikuks, sest senisele majandussektorisisesele konkurentsile on lisandunud jaekaubanduse konkurentsist tulenev hinnasurve,» selgitas Murakas olukorda.

Odavad hinnad
Hinnad Rimi, Säästumarketi ja Prisma poodides (kr)

• Hakkliha, 400 gr 13.50
• Kohv, 500 gr 33.90
• Kilepiim, 1 liiter 3.90
• Hapukoor, 500 gr 6.90
• Kohuke 2.10
• Jahutatud broiler, kg 27.90
• Kirde sai 5.80
Allikas: PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles