Innovatsiooniosak aitab väikefirmadel areneda

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Innovatsiooniosak aitab firmadel koostööd teha akrediteeritud katselaboritega.
Innovatsiooniosak aitab firmadel koostööd teha akrediteeritud katselaboritega. Foto: Siim Kumpas

Veebruaris avatud ettevõtjate innovatsiooniosakute programm on julgustanud väikefirmasid koostööle teadusasutustega, programmi raames on enam kui 70 firmale suunatud innovatsiooniosakuid 3,8 miljoni krooni ulatuses.


Innovatsiooniosakut saab Eesti väike- või keskmise suurusega ettevõte kasutada arendustööga seotud teenuste ostmiseks kõrgkoolidelt, patendiametilt, patendiraamatukogult, patendivolinikelt ja akrediteeritud katselaboritelt.


Osaku suurus ühe ettevõtte kohta on kuni 50 000 krooni ja see katab kuni 100 protsenti toetatavatest kuludest.



Kui on plaanis kallim arendustöö, mida vajab mitu ettevõtet, saab kuni viis ettevõtet esitada ka ühistaotluse ning toetus on sel juhul ka suurem, ulatudes kuni 250 000 kroonini.



Programmi juhtiva EASi teatel on osakut kasutanud nii tootmisettevõtted kui ka mitmesuguseid teenuseid osutavad firmad.



Näiteks kirjastus Avita teeb koos Tallinna Ülikooliga Eesti, Soome, Venemaa ja Saksamaa üldhariduskooli 9. klassi matemaatikaõpikute võrdlusanalüüsi, et luua Eestis veelgi paremaid õpikuid.



OÜ Vennad Ehitus tegi ühisprojekti veel kolme ettevõttega ning koostöös Eesti Maaülikooliga töötatakse välja ehitiste ekspertiisi metoodikat.



Arhitektuuribüroo Pluss OÜ kasutab aga innovatsiooniosakut oma ettevõtte pädevuse suurendamiseks nullenergia vajadusega hoonestuse projekteerimisel, tehes koostööd Tartu Ülikooli tehnoloogiainstituudiga.



Peamiselt on innovatsiooniosaku kasutamise eesmärgiks ettevõtte tootearendus toodete-teenuste konkurentsivõime tõstmiseks nii koduturul kui eksportturgudel. Samuti ei kasuta osakuid mitte ainult Tartu ja Tallinna ettevõtted, vaid firmad üle Eesti.



Innovatsiooniosakute andmist rahastab Euroopa Regionaalarengu Fond ning programmi eelarve on 15 miljonit krooni.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles