SASi kahjulik kütuseleping viis Air Balticu 618 miljonit kroonisesse kahjumisse

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Air Balticu lennuk.
Air Balticu lennuk. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Läti lennufirma Air Baltic jäi eelmise aasta kokkuvõttes 27,8 miljoni lati ehk 618 miljoni krooni suurusesse kahjumisse, mida ettevõtte juht ja suuromanik Bertolt Flick põhjendab endise omaniku SASi allkirjastatud kütuse ostu lepingutega.


«Meie eelmise aasta kahjum on väga sarnane sellele numbrile, mis me oleme kütuse eest üle maksnud,» vahendab LETA Flicki intervjuud «Delovõje Vestile».

Flicki sõnul ei saanud lennufirma olukorda muuta, sest lepingu oli allkirjastanud SAS. Liigselt makstud summa on Flicki sõnutsi kolossaalne, sest firma kasutab aastas 110 000 tonni kütust, millele kulub umbes 80 miljonit latti ehk ligi 1,8 miljardit krooni.

Tänavu on firma seis oluliselt paranenud ning Flick loodab aasta lõpetada 12 miljoni lati ehk 267 miljoni krooni suuruse kasumiga.

Lennufirma on keskendunud transiitreisijatele, mis tähendab, et kasvada suudetakse ka ajal, mil riigi majandus langeb.

Eelmisel aastal olid pooled lennufirma reisijatest kohalikud elanikud, praeguseks on Läti elanike osakaal reisijate seas kahanenud kümnendikuni.

Lennufirma eelmise aasta käive oli 204,8 miljonit latti ehk ligi 4,6 miljardit krooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles