Nestle ähvardab Šveitsist lahkuda

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nestle juht Peter Brabeck
Nestle juht Peter Brabeck Foto: AFP / Scanpix

Maailma suurim toidufirma Nestle võib lahkuda oma kodubaasist Šveitsis, kui Bern kehtestab piirangud juhtivate töötajate palkadele.

Nestle juht Peter Brabeck vastas Šveitsi ajalehe Sonntag küsimusele üleskutsete kohta, et valitsus peaks palkadele ülempiirid seadma, et see oleks lõpu algus, vahendab

AFP

.

Brabecki sõnul peab Nestle sellisel juhul endalt küsima, kas Šveits ikka on nende jaoks õige asukoht.

Ülemaailme finants- ja majanduskriis on häälestanud avalikkuse ja paljud poliitikud firmajuhtide kõrgete palkade ja soodustuste vastu, eriti finantssektoris.

Brabecki jaoks aga ongi Šveits olnud atraktiivne just seal pakutud «õigusliku kindlustunde» tõttu, mis tema sõnul nüüd välise, aga ka sisemise populistliku surve all murenema kipub.

«Varem välisele survele järeleandmatu Šveits on nüüd valitsuse ja parlamendi tasemel üsna valmis olemasolevaid seadusi muutma,» kahetses Brabeck.

Näitena sellest soostus suur Šveitsi pank UBS kohtuvälise kokkuleppe alusel avaldama USA võimudele 4450 ameeriklasest kliendi identiteedid, mida võib tõlgendada Šveitsi rangete pangandusreeglite kompromiteerimisena.

Šveitsi lääneosas Vevey's baseeruva Nestle mullune puhaskasum oli ligikaudu 188 miljardit krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles