Vitsur ekspordist: valgus tuleb, kui Soome tõuseb

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majandusekspert Heido Vitsur.
Majandusekspert Heido Vitsur. Foto: Peeter Langovits.

Erandliku juuni kõrval ei ole juuli ekspordi langus üllatav, üldises plaanis aga sõltub Eesti siin suuresti Soome käekäigust.

«Kui vaadata ekspordi 13-protsendilist langust juulis eelmise kuuga võrreldes, tundub esmapilgul, et tegemist on järsu langusega,» ütles majandusekspert Heigo Vitsur.

«Samas on väga oluline mitte unustada, et juuni oli Eesti ekspordis väga erandlik kuu, kuna me eksportisime, õigemini vahendasime väga suuremahulist naftasaaduste tehingut, kui Nigeeria sai meie 5. kaubanduspartneriks.»

«Tegemist oli ühe kaubagrupi ühekordse mõjuga ning kui võrrelda juulikuud mai, aprilli ja märtsiga, näeme et tase on praktiliselt sama,» selgitas Vitsur.

«Kui miski aga muret teeb, on see pigem, et eksporditurg tervikuna on neljandiku võrra langenud juba aasta algusest peale ja paranemise märke pole näha.»

«See on tõsine olukord, eriti pidades silmas, et meie peamistel kaubanduspartneritel Rootsil ja eriti just Soomel ei lähe just hästi.»

«Soome majandus on vanadest Euroopa maadest kõige suuremas languses, samal ajal kui ülejäänud Lääne-Euroopa - kui Iirimaa välja arvata - on toibumas ja nendega rohkem kauplevatel Poolal, Tšehhil ja Slovakkial on selle võrra kergem,» leidis ta.

Vitsur leiab, et valgus hakkab meil paistma siis, kui Soome tõusu näeb.

«Soomel on veel palju kasutamata võimalusi,» usub ta. «Samas ei järgne Eesti Soomele siis mitte kohe, vaid teatud viivitusega.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles