Rumeenia kavatseb Dracula lossi tagasi osta

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brani loss
Brani loss Foto: Internet

Rumeenia valitsus kavatseb Habsburgide suguvõsalt tagasi osta Transilvaanias asuva Brani lossi, mis legendi kohaselt oli elukohaks kuulsale krahv Draculale.

Rumeeni andis lossi Habsburgidele kui otsestele pärijatele tagasi möödunud aasta mais ja selle võttis vastu praegune sugukonnapea, New Yorgis elav 68-aastane Dominic von Habsburg, kirjutab Ilta-Sanomat.

«Läbirääkimised lossi tagasiostmise küsimuses Habsburgide suguvõsaga toimuvad Austria pealinnas Viinis,» ütles Rumeenia valitsuse esindaja Aristotel Cancescu.

Kinnitama andmetel soovivad Habsburgid Brani lossi eest saada 60 miljonit eurot (934 miljonit krooni).

14. sajandil ehitatud Brani loss kingiti Dominic von Habsburgi vanaemale, Rumeenia kuninganna Mariele 1920. aastal.

Loss konfiskeeriti Rumeenias võimule tulnud kommunistliku valitsuse poolt 1948. aastal ning jäeti lagunema. Restaureerimistöödega alustati 1980. aastatel ja lõpetati osaliselt 1993. aastaks.

Dracula ehk Brani loss ei kuulunud kunagi vürst Vlad Teivastajale, kes oli aluseks kirjanik Bram Stokeri krahv Dracula tegelaskujule, kuid nimetatud vürst olevat seda siiski külastanud.

Habsburgide suguvõsa valitses Rumeeniat alates 17. sajandi lõpust kuni Teise maailmasõjani.

Gooti stiilis Brani lossi on kasutatud ka paljude krahv Dracula filmide võttepaigana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles