Peeter Tohver aitab Sõõrumaal Venemaal turvaäri ajada

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turvaäris karastunud ning tennisemänguga keha ja vaimu erksana hoidev Peeter Tohver juhib nüüd Fort Management Groupi, mille eesmärk on kasvada miljardikäibega tegijaks.
Turvaäris karastunud ning tennisemänguga keha ja vaimu erksana hoidev Peeter Tohver juhib nüüd Fort Management Groupi, mille eesmärk on kasvada miljardikäibega tegijaks. Foto: Priit Simson

Turvakontserni G4S endine juht Peeter Tohver lõi koos äripartneritega firma, mis tegutseb Venemaal ja Ukrainas turvateenuste ja kinnisvara hoolduse valdkonnas.

Kui Peeter Tohver 2008. aasta märtsis G4Sist lahkus, esitati talle mitu huvitavat tööpakkumist. Ühelt poolt oli võimalus jätkata tööd G4S kontsernis, millega oleks kaasnenud ettevõtte arendamine välismaal. Tohver valis aga teise tee ning lõi Fort Management Groupi nimelise ettevõtte.

«Mina ja mõned kaasvõitlejad otsustasime luua juhtimis- ja konsultatsiooniteemaga seotud ettevõtte, mis on ühelt poolt fokuseeritud turvavaldkonnale ning teisest küljest kinnisvara korrashoiule,» selgitas Tohver.

Suured võimalused


Praegu kulubki firma põhiaur turvaäriga seotud ettevõtmistele, kinnisvara pool on aga tagasihoidlikum. Fort Management Group on vahendusteenust pakkuv firma, mis aitab omavahel kokku viia turvaärisse raha süstida soovivad investorid ning Venemaal ja Ukrainas asuvad turvaettevõtted.

Tohvri kinnitusel peitub selles äris kõvasti võimalusi. Tema sõnul on turvateenuste areng Venemaal ja Ukrainas praegu kümme korda kiirem kui Lääne-Euroopas ning olukord sarnaneb 1990ndate keskpaiga Eestiga, mil valdkond oli veel lapsekingades.

Hoolimata Fort Management Groupi suhteliselt lühikesest ajaloost on ettevõte käed löönud juba mitme olulise kliendiga. Näiteks Venemaal esindatakse investoreid, kellega seotud turvafirmades töötab kokku ligi 5000 inimest, Ukrainas aga 300 inimest. Kinnisvara korrashoiu valdkonnas ulatub vastav näitaja Venemaal 400 inimeseni.

Peeter Tohvri kinnitusel kuulub ka suurettevõtja Urmas Sõõrumaa Fort Management Groupi klientide hulka. «Urmas on üks meie suurematest investoritest. Tegelikult saigi kogu asi alguse mõttest, et meie võiksime esindada Urmase investeeringuid Venemaa ja Ukraina turvateenuste sektoris,» selgitas Tohver.

Miljardid dollarid


Summad, mis liiguvad Venemaa turvaäris, küündivad miljarditesse dollaritesse.
«Kui Eestis on turvateenuste turu maht ca kaks miljardit krooni, siis Venemaal üle kümne miljardi dollari (üle saja miljardi krooni – toim),» tõdes Tohver. «Venemaal suhtutakse asjasse umbes nii, et kogu turvaäriga seonduv on nagu miilitsast välja kasvanud. Turunduse, reklaami ja teeninduse viimine sinna ongi see, millega me tegeleme ja mille pealt teenime.»

Tohvri sõnul oleks ettevõtte suurim unistus haarata Venemaa turvaturu mahust endale viis protsenti. «Samas oleksime esialgu rahul vähemalt kahe protsendi saavutamisega. See võiks olla järgneva viie kuni seitsme aasta eesmärk,» märkis Tohver.

Ettevõte ei keskendu aga pelgalt Venemaale ja Ukrainale. Tõsised ärihuvid on Fort Management Groupil ka Balkani maades ja eeskätt Horvaatias, kus turvaäri samuti väga kiiresti kasvab.

Samuti jälgitakse turvaturgudel toimuvat teistes Ida-Euroopa riikides: Bulgaarias, Rumeenias ning Baltimaades.

Peeter Tohver
• Sündinud 4. septembril 1959
• Haridus: 1977–1979 Tallinna Polütehniline Instituut, 1982 Tšehhoslovakkia kõrgem tehnikakool, masinaehituse tehnoloogia
• Karjäär: 1982–1988 tootmiskoondise Talleks tehnoloog, lukksepp, tsehhijuhataja asetäitja, tsehhijuhataja
• 1989–1992 RE Juveel peainsener, direktori asetäitja
• 1993–1994 majandusministeeriumi asekantsler
• 1994–2000 ASi Tallinna Kaubamaja juhatuse esimees
• 2000–2008 ASi G4S Eesti (end AS Falck Eesti) juhatuse esimees
• alates 2008 Fort Management Groupi juht

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles