Tarbijate ühistu teeb Elvasse teise Konsumi

Martin Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on Elva Kir­de tänava Konsumi eskiis.
Pildil on Elva Kir­de tänava Konsumi eskiis. Foto: OÜ Tartu Arhitektuuribüroo

Vähem kui aasta pärast peaks Elvas Arbimäel Saint-Gobaini klaasitehase vastas seisma linna suurim pood, mis lööb senist esikohaomanikku, samuti Elva Tarbijate Ühistule kuuluvat Konsumit poole võrra.

Elva Tarbijate Ühistu (ETÜ) juhatuse esimees Hando Ivask ütles, et umbes 50 miljonit krooni maksev Konsum ning ehitustarvete kauplus Kirde tänava alguses võtavad eskiisprojekti järgi enda alla 3700 ruutmeetrit.

Arbimäel, mõnesaja meetri kaugusel tulevase Konsumi platsist, töötab ETÜle kuuluv kauplus A ja O. Ivaski sõnul oleks selle laiendamine väikese krundi tõttu võimatu, sestap otsustatigi uue, 70 parkimiskohaga kõrgema klassi poe kasuks.

«Kliente, kes Elvast Tartusse poodi käisid, võitsime kindlasti tagasi juba eelmise Konsumiga ja soovime selle tendentsi jätkumist,» rääkis Ivask. «Elva on ka tõmbekeskus ümberkaudsetele valdadele, mille elanikud tahavad teenuseid kodule lähemalt kui Tartu.»

Ehituspood ajal jalus

Uue Konsumiga ühe katuse alla kolib Kesk tänavast ka ETÜ ehitusmaterjalide pood, mis oma praeguses paigas on ajale jalgu jäänud – ruumid on kitsavõitu, ka on veoautodel raske kaupluse juurde pääseda. Läinud aastast on ETÜ väiksem ehitusmaterjalide pood ka Otepääl.

Elvas Kesk tänavas 2003. aastal valminud kaubanduskeskus, millest lõviosa hõlmab Konsum, on ligi 2500-ruutmeetrine ning läks maksma 25 miljonit krooni. Lisaks kahele telefonipoele on keskuses apteek, pangakontor, kindlustusboks, lillelett ning parfümeeriaosakond koos kullaletiga.

Kirde tänava kaubakeskuse ehituslik projekt on praegu pooleli, kuid peale lilleleti pole sinna pisikesi poode plaanitud. Ehitaja otsimine peaks Ivaski sõnul lõppema veebruaris. Ehitamine algab ilmselt aprillis ning lõpeb novembris.

Hando Ivask sedastas, et ehitustempo on materjalipuuduse tõttu aeglustunud: Kesk tänava kaubanduskeskus valmis kolm aastat tagasi viie kuuga, nüüd arvestatakse umbes seitsme kuuga.

Ootamine ei tasu ära

Ivaski sõnul on oma osa teise Konsumi poole kõrgemas hinnas muidugi ka suuremal mahul, kuid peamiselt on süüdi siiski ehitusteenuse üldine kallinemine.

«Oleks seda ette teadnud, oleks ehitanud kolm aastat tagasi kaks korraga, kuid siis polnud tarbimisbuum veel praegusel tasemel,» muigas Ivask.

«Praegu ehitust edasi lükata ja hindade alanemist oodata pole ka tark, sest palkade kaudu on suur surve inflatsioonile. Aasta või paari pärast on raha väärtus hoopis teine. Kaubanduses pole midagi oodata. Kui on õige aeg, tuleb ära teha,» lisas Ivask.

Pika tänava alguses veetorni kõrval asuv A ja O pood lõpetab Ivaski kinnitusel töö toidupoena ning antakse rendile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles