Päevatoimetaja:
Sander Silm

VKG Energia saab väävlipüüdmisseadme

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Foto: Raigo Pajula

Viru Keemia Gruppi (VKG) kuuluv VKG Energia sõlmis eelmisel nädalal lepingu Rootsi firma Alstom Eesti filiaaliga suitsugaaside desulfureerimisseadme rajamiseks.

Suitsugaaside desulfureerimis- ehk väävlipüüdeseade paigaldatakse VKG Energia Põhja soojuselektrijaamale Kohtla-Järvel ning selle ülesandeks on elektrijaama suitsugaaside puhastamine vääveldioksiidist (SO2), teatas grupp.

Seadme tööpõhimõte seisneb suitsugaaside «pesemises» lubjarikka veega selliselt, et väävliühendite ja lubja reageerimisel tekib tahke kips. Kipsi on võimalik kasutada ehitusmaterjalina.

Väävlipüüdeseade rajamine on tingitud suurte põletusseadmete direktiivist, mille kohaselt on alates 2008. aastast kõigil ELi suurtel elektrijaamadel kohustus vähendada oluliselt vääveldioksiidi heitmeid.

Keskkonnaspetsialistide arvates on just väävliühendid kütuste põletamisel tekkivad esmatähtsusega saasteained, mis põhjustavad happevihmade teket.

Väävlipüüdeseadmed on maailmas kasutusel mitmetes elektrijaamades, kuid Eestis on taoline investeering esimene omataoline, ütles VKG Energia juhatuse esimees Andres Veske.

VKG Energia Põhja soojuselektrijaamal on küll direktiivi nõuete täitmisel üleminekuaeg 2015. aastani, kuid energeetikas ei tohi jätta asju viimasele minutile, lisas Veske.

Ettevõte peab tõstma oma tootmisvõimsusi, et 2009. aastal Ahtme SEJ sulgemisel ära katta ka Jõhvi linna ja Ahtme linnaosa küttevajadus.

Väävlipüüdeseade rajatakse järgmise aasta jooksul ning see käivitatakse 2008. aasta algul. Seade maksab kuni 140 miljonit krooni.

Tagasi üles