Maapealse leviga digitaaltelevisioon annab avalöögi

Kaire Uusen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Digiboks, mida on digi-tv vaatamise jaoks kindlasti vaja.
Digiboks, mida on digi-tv vaatamise jaoks kindlasti vaja. Foto: Raigo Pajula

Tänasest hakkab Eestis tööle maapealse leviga digitaaltelevisioon, mis järgmiseks sügiseks jõuab 95 protsendi kodudeni.

Maapealse leviga digitaaltelevisiooni hakkab pakkuma Eesti Digitaaltelevisiooni AS ZUUMtv kaubamärgi all, teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.



Teenuse tehnilise edastamise eest vastutab Eesti Digitaaltelevisiooni AS osanik AS Levira ning teenuse müügiga tegeleb teine osanik AS Starman.



Majandus- ja kommuniaktsiooniminister Edgar Savisaar kommenteeris, et Eesti on tänasega läinud kaasa üle-euroopalise progressiga, alustades ametlikult maapealse leviga digitaaltelevisiooniteenuse pakkumist Eesti inimestele.



Tegu on ka tehnoloogilises mõttes Euroopa ühe värskeima lahendusega, sest teleprogramme edastatakse MPEG4 kompresseerimistehnoloogiat kasutades.



«Maapealse leviga digitaaltelevisiooni käivitamisega väheneb nn digitaalne lõhe maa ja linna vahel, tehes seni valdavalt ainult linnaelanikele pakutud paljukanalilise televisiooniteenuse kättesaadavaks ka maainimestele,» lisas minister.



Eesti on Euroopa Liiduga ühinedes võtnud kohustuse lõpetada televisiooni edastamise analoogformaadis ning minna täielikult üle digitaalsele edastusele hiljemalt aastal 2012.



Digitaliseerimise eesmärgiks on vabastada sagedusi ebaefektiivse analoogedastuse alt, et inimesteni saaks tuua oluliselt rohkem telekanaleid.



Digi-TV levib sarnaselt analoogtelevisioonile õhu kaudu ja on vastuvõetav tavalise detsimeeterlaineala antenniga. ZUUMtv teeb paljukanalilise televisiooni soodsalt kättesaadavaks kõigile eestimaalastele, ka neile, kelle kodu asub väljaspool kaabellevi piirkonda.



ZUUMtv vaatamiseks piisab senisest katuse- või toaantennist ja telerist. Juurde tuleb vaid soetada digi-TV telerile arusaadavaks tõlkiv digiboks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles