/nginx/o/2013/09/05/2119573t1hbb2c.jpg)
Postimees jätkab eksootiliste puuviljade ja nende kasutusvõimaluste tutvustamist.
Füüsal (Physalis peruviana)
Füüsal on pärit Peruust. Selle liike tuntakse üle 70. Kesk- ja Lõuna-Euroopas kasvab looduslikult harilik füüsal, kuid kultuurtaimena kasvatatakse põhiliselt Mehhiko füüsalit ja maasikafüüsalit. Viimase viljad on magusad, meenutavad nii lõhna kui ka maitse poolest maasikat. Maasikafüüsalit nimetatakse ka rosinafüüsaliks, sest viljad sobivad kuivatamiseks.
Meil kasvatatakse ilutaimena jaapani füüsalit ehk hiina laternat.
Füüsali vili on paljuseemneline ja kaetud nahkja õietupega. Olenevalt sordist sisaldab vili 68% kuivainet, kuni 4% suhkrut, 2530 ühikut C-vitamiini, orgaanilisi happeid ja pektiini.
Füüsalist valmistatakse keedist ja sukaadi ning salateid, püreed, Peruu füüsalist tehakse ka veini. Kuivatatud viljadest tehakse kompotti. Füüsali vilju tuleb pesta kuuma veega, et eemaldada liimjat ainet, millega viljad on kaetud.
Laim (Citrus aurantiifolia)
Laimid on pärit Lõuna- ja Ida-Aasiast, neid kasvatatakse Mehhikos, Lääne-India saarestikus, USAs, Indias, Hispaanias ja Itaalias. Lõhnav ja mahlakas viljaliha on väga hapu. 100 grammis laimis on vett 88%, valke 0,8 g, rasva 0,2 g, süsivesikuid 10,6 g, kiudaineid 2,1 g, kaloreid 30.
Laim peab olema tumeroheline, sileda ja nõrgalt läikiva kestaga. Vältige tuhmi kestaga, pehmeid ja läbikuivanud laime. Pruunid täpid kestal laimi maitset ei riku.
Toatemperatuuril säilib umbes nädala, külmikus 12 nädalat. Ereda valguse käes muutub laim kollaseks ja kaotab iseloomuliku hapu maitse. Laimi võib sügavkülmutada. Kuivatatud laimilõike hoidke õhukindlalt suletud anumas jahedas ja kuivas.
Laim sobib kookide, jäätise, sorbeti, troopiliste kokteilide, aga ka kala, ubade, juurviljasuppide ja kastmete valmistamiseks.
Ananass (Ananas comosus)
Ananassi kodumaaks peetakse Lõuna-Ameerikat. Ananass on ürt ja seda kasvatatakse nagu banaani. Mõlemad kuuluvad samasse sugukonda, sellepärast pole kummalgi seemneid. Erinevalt banaanist ei saa ananassi korjata enne, kui ta on valmis. Värske ja hapukas ananass on väga kiudainerikas. Sobib hästi liha-, kala- ja magustoitude juurde.
Ostmisel nuusutage vilja: küps ananass lõhnab tugevasti ja magusalt. Valige vili, mille koor on vetruv, lehekroon tumeroheline ja karge. Säilitamiseks pange ananass kilekotti ja sulgege, kuid torgake kilesse õhuaugud. Valmis ananassi hoida jahedas ja pehme aluse peal, sest vajutades muutub see kohe plekiliseks.
Pooltoorest ananassi hoidke toatemperatuuril, eemal küttekoldest ja otsesest päikesevalgusest, kus ta küpseb 35 päeva jooksul. Lahtilõigatud ananassi säilitage külmkapis õhukindlas karbis kuni kolm päeva.
Ärge kasutage värsket vilja koos elatiiniga, sest selle üks ensüüm veeldab tarretise. Konservid seevastu on tarretamiseks igati sobivad, kuna kuumutamisel kaotab ensüüm toime.
------------------------------------------------------
okolaaditort
8 tk
Põhi:
300 g martsipani
2 muna
2 spl kakaod
Vormi määrimiseks võid ja riivsaia
3 dl 35%-list rõõska koort
200 g valget okolaadi
2 munakollast
(2 spl apelsinilikööri)
Kaunistuseks:
1 dl 35%-list rõõska koort
1 tl tuhksuhkrut
20 füüsali
(soovi korral 34 grenadilli)
okolaadisüdameid
Pane ahi sooja 175 ºC peale. Riivi martsipan köögikombaini abil. Lisa muna ja kakao. Vala tainas võiga määritud ja riivsaiaga üle puistatud 23 cm läbimõõduga lahtikäivasse küpsetusvormi ja küpseta ahju alumisel siinil 1520 minutit. Jahtunud põhi võta ettevaatlikult vormist, pese vorm puhtaks, kuivata ja tõsta põhi tagasi vormi.
Vahusta koor. Sulata okolaad vesivannis või kilekotis kuumas vees. Lisa lahtiklopitud munakollastele ettevaatlikult sulatatud okolaad, samal ajal tugevalt mikserdades. Lisa liköör ja viimasena vahustatud koor.
Kata põhi ühtlaselt ja tõsta tort vähemalt kolmeks tunniks sügavkülma.
Enne serveerimist vahusta koor tuhksuhkruga, purusta saumikseriga füüsalid, nõruta mahl läbi sõela ja lisa vahustatud koorele. Sega ja kaunista tort sellega.
laimipaadid
8 laimi
1 laimi riivitud koor
6 spl laimimahla
100 g tuhksuhkrut
1 munavalge
3,5 dl vett
Kaunistuseks piparmündi- või melissilehti.
Pese laimid jooksva vee all puhtaks ja lõika pikuti pooleks. Uurista viljaliha teelusikaga välja. Et seda oleks kergem teha, torgi sisu kahvliga pehmemaks. Hoia koored alles sorbett serveerimiseks. Nõruta mahl nailonsõelal välja. Hoia 6 spl mahla sorbett jaoks, ülejäänud mahl säilita mõne muu toidu maitsestamiseks.
Sega kõik koostisained ja vahusta, kuni suhkur on sulanud. Tõsta segu koos kausiga sügavkülma.
Umbes tunni möödudes vaata, kas segule on tekkinud jääkirme. Sega seda väikese lusika või vispliga ja pane külma tagasi. Sega poole tunni või tunni pärast uuesti, kuni sorbett on valmis.
Täida laimikoored sorbetiga ja kaunista piparmündi- või melissilehega. Serveeri kohe.
karamelliseeritud ananass
1 ananass
0,5 dl fariinsuhkrut
0,50,75 dl mandlilaaste
25 g võid
Poolita ananass pikuti ja jaga kumbki pool kuueks viiluks. Lõika puitunud osa keskelt välja. Lõika ära koor.
Sulata või pannil, pane ananassiviilud pannile, puista üle suhkruga ja prae mõlemalt poolt. Lisa soovi korral mandlilaastud. Mandlilaastud võid enne serveerimist ka peale puistata. Serveeri jäätise või kohupiimakreemiga.