Päevatoimetaja:
Aimur-Jaan Keskel
Saada vihje

Soja ei pea olema vaid taimetoitlase toidulaual

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sojaoad
Sojaoad Foto: Repro

Kuigi sojat peetakse vaid taimetoitlaste toiduaineks, on see kasulik kõigi toidulaual.

Kaubanduskeskuste ja suuremate toidupoodide terviselettidel võib leida palju erinevaid sojatooteid. Osa neist on valmistooted, teised vajavad söömiskõlblikuks muutumiseks perenaise kätt, kirjutab Äripäev.

Kuna sojavalk on heade raviomadustega ning kergesti seeditav, siis leiab sojatooteid ka kaalu jälgivate inimeste toidulaualt. Kaalujälgijate rühm soovitab ühendada soja ning muud igapäevased toiduained.

Oma struktuurilt on sojavalk sarnane loomse valguga ning aitab langetada kolesterooli. Sojas leidub arvestataval hulgal inimesele ülivajalikke ja asendamatuid rasvhappeid, mis tugevdavad organismi vastupanuvõimet ning aitavad vältida kõrget vererõhku ja veresoonte lupjumist.

Tänu suurele valgu kogusele leidub sojas vähe süsivesikuid, mis teeb soja asendamatuks toiduaineks diabeetikule ja tänuväärt ka kaalujälgijale.

Erinevalt loomsetest toodetest on sojatoodete rasvasisaldus jaotunud tervislikult: on vähe küllastunud rasvhappeid ja rohkelt küllastumata rasvhappeid.

Tootevalikusse on lisandunud ka valmistooted, mida on lihtne tarbida: näiteks tomatikastmes sojaviilud, mis maitsevad nagu räim tomatis, sojapihvid ning -graanulid, mida saab kastmete ja suppide sisse panna.

Kommentaarid
Tagasi üles