Mänd: riik peab ka pärast eurot jätkusuutlik olema

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Mänd riigikogus
Tarmo Mänd riigikogus Foto: Toomas Huik

Riigikogu rahanduskomisjoni aseesimes, rahvaliitlane Tarmo Mänd ütles, et riik peab olema jätkusuutlik ka pärast eurole üleminekut.


«Seega on oluline teada, mis on selle hind. Praegune valitsus hoiab kindlat kurssi kiirendatud eurole üleminekuks, teadmata, kuidas see mõjutab majanduslikku ja sotsiaalset olukorda riigis. Kiire ja läbimõtlematu euro nimel tegutsemine võib anda majandusele korvamatu löögi, mis omakorda süvendab sotsiaalset kriisi,» selgitas Mänd.



Ta juhtis tähelepanu, et eurole üleminekuks ei ole Maastrichti kriteeriumi vaja täita mitte ainult sellel, vaid ka järgmisel aastal. Oluline on, et ka järgmisel aastal jääks valitsussektori puudujääk kolme protsendi sisse, mis tähendab 6 miljardit. Seega tuleb esialgse 2010. aasta riigieelarve prognoositud kulutusi kärpida veel 4-5 miljardi krooni ulatuses.



Kõiki valdkondi ühtse protsendi alusel kärpides ei ole Rahvaliidu hinnangul võimalik neid eesmärke saavutada. Selleks tuleb tagada riigi haldussuutlikkus, mis nõuab mitte ainult kärpimist, vaid vahendite suunamist täiendavat tulu toovatesse valdkondadesse. Praeguses olukorras tuleb leida uusi vahendeid, et tagada euroraha kiirendatud kasutamine, mis toob riigieelarvesse täiendavat tulu.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles