Üürniku maksekäitumist tuleb igakuiselt kontrollida

, Pindi Kinnisvara
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tihti tasutakse omanikule kõik korrektselt, kuid muid makseid ajatatakse endale sobivalt.
Tihti tasutakse omanikule kõik korrektselt, kuid muid makseid ajatatakse endale sobivalt. Foto: Sille Annuk

Oma vara võõrale välja üürimisel on otstarbekas hoida kõikide maksete tasumine enda kontrolli all, et ennetada üürniku võimalikke makseraskusi.




Usaldades kommunaalmaksete ülekandmise õiguse üürnikule, on korteri või maja omanikul lihtne elada teadmatuses. Mitme kuu pärast võivad aga maksmata arved olla ootamatuks ja ebameeldivaks üllatuseks.



Harjumuspärase praktika kohaselt maksab üürnik omanikule vaid kokkulepitud üürisumma. Kommunaalkulude (küte, elekter, side, prügivedu) tasumine teenuse pakkujatele on aastaid olnud üürnike enda teha.



Paraku on praegune majanduslik olukord surunud nii mõnegi inimese olukorda, kus omanikule tasutakse üürikodust ilmajäämise hirmus kõik korrektselt, kuid muid makseid hakatakse endale sobivalt ajatama.



Kehvemal juhul võib omanik saada võlgnevustest teada alles mitme kuu pärast ning pärast üürilepingu kiiret lõpetamist võibki jääda olukord, kus kogu üürituluna saadud raha tuleb üürnike võlgade katteks teenusteosutajatele ära anda.



Sellisest ebameeldivast olukorrast päästab kommunaalkulude maksmise tingimuste väga jäik reguleerimine sõlmitavas üürilepingus.



Soovitan kohustada üürnikku kandma vastavalt laekunud arvetele kõik summad omaniku kontole, et viimane saaks need ise tasuda.



Loomulikult jääb üürnikule alati risk, et hoopis omanik jätab arved tasumata, mis ei saa aga üldjuhul olla omaniku huvides – maksmata arvete eest vastutab igal juhul omanik ning näiteks elektri väljalülitamisel kaotab ta ka üürniku.



Üürilepingusse tasub kindlasti lisada punkt, mis annab omanikule paaripäevase etteteatamistähtajaga õiguse käia oma vara kontrollimas. See välistab võimalikud vaidlused ja tülid, mis aeg-ajalt omaniku ja üürniku vahel lahvatavad.



Üürnik võib pidada omanikupoolset kontrollreidi privaatsuse rikkumiseks, omanik aga üürniku vastumeelsust omanikule elamispinda näidata millegi varjamiseks.



Konkreetne ja mustvalgel kirja pandud sellekohane kokkulepe üürilepingu sõlmimisel välistab säärased erimeelsused.



Üks soovitus ka üürnikele. Sobiva üüripinna leidmisel tasub alati teha omanikule ettepanek jagada maakleri vahendustasude summad üürniku ja üürileandja vahel võrdselt.



Siiani on olnud lausa rusikareegliks, et kogu vahendustasu on lükatud üürniku kanda. Praeguses turuseisus on aga üürnikud tugevamal positsioonil, mistõttu tasub seda ka enda hüvanguks ära kasutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles