Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Vanast tehasest kujuneb inimsõbralik elukeskkond

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Arhitektuuribüroos Ehala & Irik valminud projekti järgi kerkib Tööstuse tänava äärde, Volta tehase endise tootmis- ja haldushoone asemele 110 korteriga kuuekorruseline kortermaja.
Arhitektuuribüroos Ehala & Irik valminud projekti järgi kerkib Tööstuse tänava äärde, Volta tehase endise tootmis- ja haldushoone asemele 110 korteriga kuuekorruseline kortermaja. Foto: Repro

Elektrimootorite tootmisega kuulsaks saanud Volta tehase ligi kümne hektari suurusele maa-alale Tallinnas Kalamaja piiril kerkib terviklik elamukvartal koos lasteaia, kaupluse ja äripindadega.

Nõukogude aja ühe suurema tööstusettevõtte Volta räämas haldus- ja tootmishoone Kalamajas Tööstuse tänava ääres riivas pikka aega möödakäijate silma.

Nüüd on ehitusfirma Koger & Partnerid asunud maja ümber ehitama, et rajada elamu, mille esimesele korrusele on ette nähtud ka äriruumid. See maja saab moodsa elukeskkonna esimeseks pääsukeseks.

«Plaan on kujundada kogu kvartal niisuguseks elamualaks, kus inimestel on kõik eluks vajalik,» selgitas Koger & Partnerid arendusdirektor Veiko Veskiväli. «Praegu töötame alles koos maa omaniku Voltaga välja suuremat visiooni.»

Kalamaja pikendus

Volta kvartal on üha rohkem hinda mineva Kalamaja asumi pikendus. Teisel pool Tööstuse tänavat asub kunagine kalmistu oma kõrgete puudega. Jalgsi jõuab kesklinna veerand tunniga, ka bussi- ja trammiühendus on olemas ning liiklusummikutes seista ei tule.

«Eelinfo põhjal võin küll öelda, et inimeste huvi nende korterite vastu on küllalt suur,» ütles Veskiväli. Esimest korda tutvustas arendaja Volta-projekti hiljutisel kinnisvaramessil ja Hansapanga kodupäevadel.

Vana haldus- ja tootmishoone sõrestik jääb püsti ja sellest tuleb kuuekorruseline elamu. Arhitektuuribüroo Ehala & Irik projekti järgi liigendatud maja peaks hästi sobima Kalamaja keskkonda.

Elamusse tuleb kokku 110 korterit, teisele korrusele valdavalt ühetoalised, kõrgemale aga läbi kahe korruse paiknevad eluruumid.

Autode hoidmiseks on kavas rajada parkimismaja, samuti ehitatakse mõni suuremat sorti kauplus, sest läheduses ühtegi sellist pole.

Tööstuse tänava äärde rajatav esimene elamu ei tohi ületada ümberkaudsete hoonete kõrgust, mistõttu kuus korrust ongi piir.

Veskiväli võrdles Volta kvartalit Fahle majaga, mille Koger & Partnerid rajas endise tselluloosikombinaadi hoonesse Sossi mäel. Mitmed Volta endised tootmishooned on samuti eelmise sajandi alguse tööstusarhitektuuri näited ja nendest saab kindlasti kujundada omapäraseid stuudiokortereid.

Volta vastas teisel pool Tööstuse tänavat asuvad BLRT Grupile kuuluvad vanad laevatehase paekivist hooned, mis ootavad samuti mõistlikku rakendust.

Vana säilib

BLRT Investi juhatuse esimees Algerd Andruskevitsus ütles, et enamik 1913.–1914. aastast pärit hooneid on muinsuskaitse all ning see seab nende ümberehitamisel teatud tingimused. Firma kavatseb välja kuulutada ideekonkursi, et leida parim arhitektuurne lahendus.

«Algul peame ikka endale selgeks tegema, mida nende hoonetega teha ja siis saame ka arendajatega koostööd tegema hakata,» ütles Andruskevitsus. «See, et Volta kvartal korda saab, on igati hea otsus, sest suurendab ka meie kinnisvara väärtust.»

Tagasi üles