Riigikogu seadustas riigi «kuldaktsia»

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu hoone.
Riigikogu hoone. Foto: Wikimedia Commons

Riigikogu võttis kolmapäeval vastu erastamisseaduse täienduse, mis sätestab nõndanimetatud kuldaktsia kasutamise võimaluse riigi või omavalitsuse vähemusosalusega firmades.

Eelnõu poolt häältes 51 riigikogu liiget ja vastu oli 20.

Erastamisseaduse muudatus näeb ette, et kui riigile või kohalikule omavalitsusele jääb pärast erastamist vähemusosalus, võib erastamise ostu-müügilepingus ette näha kohustuse viia aktsiaseltsi põhikirja sisse muudatus, mille kohaselt vajab nõukogu või üldkoosoleku otsus vastuvõtmiseks konsensust.

Eelnõu annab riigile ja kohalikule omavalitsusele õiguse ka enda vähemusosaluse korral panna veto aktsiaseltsi nõukogu ja üldkoosoleku otsustele.

Lisaks sätestab seaduseelnõu, et vetoõiguse omanik saab konsensust nõudvates küsimustes vastu hääletada üksnes juhul, kui otsuse vastuvõtmine võib kaasa tuua õigusaktide rikkumise või avaliku huvi olulise kahjustamise. Lisaks tuleb sellisel juhul oma vastuhääletamist põhjendada. Vastuhääle peale saab kaevata halduskohtusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles