Rootsi peaminister kirub pangajuhtide ahnust

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi peaminister Fredrik Reinfeldt.
Rootsi peaminister Fredrik Reinfeldt. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu eesistujamaa Rootsi peaminister Fredrik Reinfeldt rõhutas ajalehele Helsingin Sanomat antud intervjuus finantssektori läbipaistvuse vajadust ja kirus pangajuhtide ahnust.


«See on möödunud päevade pangandus, kui finantsinstitutsioonid ei räägi midagi oma klientidest ega ressurssidest. Oleme õppinud ära, et finantssüsteemi raskused muutuvad totaalseteks probleemideks kogu ühiskonnas. Suureneb tööpuudus, terved sootsiumid võivad sattuda panktori lävele,» rääkis ta.

Reinfeldti arvates on oluline märgata ahnust, kui tippjuhid saavad tohutuid lisatasusid selle eest, et nad võtavad suuri riske.

«Kui kõik läheb hästi, lisandub juhtide taskusse palju raha. Kui läheb halvasti, siis saadavad nad arve maksumaksjatele. See ei ole hea asi,» märkis valitsusjuht.

«Me rajasime süsteemi, kus pikas perspektiivis tekib Rootsis 130 000 töökohta. Siis tuli finantskriis ja me jäime lühikese aja jooksul ilma 300 000 töökohast. Siin hakkab silma proportsioon oma struktuuriliste ettevõtmiste ja finantskriisi vahel,» jutustas ta.

Reinfeldti sõnul on hakatud otsima võimalusi ergutusabinõude lõpetamiseks. Võib juhtuda, et olukord on veel liiga pingeline stimuleerimise lõpetamiseks, kuid asjast tuleks rääkida.

Me ei saa ergutamise pärast jätkata võlgade tohutut suurendamist, kuna see pole kestev, lisas ta.

44-aastane Reinfeldt sai Rootsi peaministriks kolm aastat tagasi ühena kõigi aegade noorimatest poliitikutest.

Kuigi praeguse valitsuse populaarsus jääb opositsioonile alla, usaldab rootslane Reinfeldti rohkem kui opositsioonijuhti Mona Sahlini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles