Arco Vara suutis kulude kärpimisega kahjumit vähendada

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arco Vara.
Arco Vara. Foto: Arco Vara koduleht

Eelmisel aastal enam kui miljardi krooniga miinusesse jäänud kinnisvaraarendusfirma Arco Vara jäi teises kvartalis kinnisvara allahindluse tõttu 12,4 miljoni krooni suurusesse kahjumisse, mis on siiski mullu sama aja 28 miljoni kroonise kahjumiga võrreldes enam kui poole väiksem.


Arco Vara teise kvartali käive oli 181,3 miljonit krooni. Aasta tagasi oli ettevõte käive 232,9 miljonit krooni. Ettevõtte juhatuse esimehe Lembit Tampere sõnul on madala valmistoodangu laoseisu tõttu käibe paranemist oodata selle aasta viimases kvartalis.

Arco Vara hindas teises kvartalis kinnisvarainvesteeringuid ning varusid alla 34,5 miljoni krooni mahus. Mullu samal ajal vaid 4,4 miljoni krooni eest. Meeldetuletusena, märtsi alguses andis Arco investoritele külma dušina teada, et eelmise aasta kokkuvõttes hinnati varasid alla 1,2 miljardi krooni mahus.
Tampere selgitas eile õhtul börsile saadetud teates, et ilma kinnisvara ümberhindlusteta ja laenude erakorraliste põhiosade tagastusteta oleks ettevõte teises kvartalis teeninud nii puhaskasumit kui ka positiivset rahavoogu. Firma teise kvartali ümberhindlusteta puhaskasum oli 22,1 miljonit krooni.

Esimese poolaasta kokkuvõttes jäi ettevõte 277 miljoni kroonise käibe juures 27 miljoni krooni suurusesse kahjumisse. Eelmise aasta esimese kuue kuu kokkuvõttes oli Arco Vara 344,8 miljoni kroonise käibe juures 44,7 miljoni krooniga miinuses.
Ilma kinnisvara ümberhindlust arvestamata suutis Arco tänavu esimesel poolaastal teenida 7,5 miljonit krooni puhaskasumit. Seda võrrelduna eelmise aasta 27,8 miljoni kroonise kahjumiga.

Tampere sõnutsi on ettevõtte kulude kokkuhoiu programm olnud oodatust edukam ning selle aasta esimese poolaasta kulude tase on mullu sama ajaga võrreldes umbes 65 miljoni krooni võrra madalam. Kui eelmise aasta juuni lõpus töötas Arco Varas 569 inimest, siis tänavu vaid 257.

Poolaasta kokkuvõttes olid firma rahavood 54 miljoni krooniga miinuses (mullu samal ajal -531,5 miljonit krooni). Tampere sõnul oleks juhul, kui ettevõte ei oleks pankadele laene ennetähtaegselt tagasi maksnud, rahavood olnud 10 miljoni krooniga plussis. Lühiajalisi kohustusi on ettevõttel 721,3 miljoni krooni mahus, käibevara 1,19 miljardit krooni, millest varud moodustavad 815,7 miljonit ning raha 117,58 miljonit krooni.

Ettevõte tunnistab ka ise börsile saadetud teates, et refinantseerimistehingud on likviidsust kahjustanud.

2007.aastal 38,8 kroonisel hinnatasemel börsidebüüdi teinud Arco Vara aktsia hind on juuli lõpu 2,03 kroonilt Tallinna börsil kerkinud 3,44 kroonile. Eile oli aktsia Tallinna börsil suurim tõusja, kerkides 22,22 protsenti. Ligi 1,6 miljoni kroonise käibega 97 tehingus vahetas omanikku  ettevõtte aktsiat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles