Kooliks vajaliku ostmisel tuleb tublisti vaeva näha

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
13-aastane Anne-Mai Timuska ja 12-aastane Mart Timuska käisid eile Tallinnas Prismas koolitarbeid valimas.
13-aastane Anne-Mai Timuska ja 12-aastane Mart Timuska käisid eile Tallinnas Prismas koolitarbeid valimas. Foto: Peeter Langovits

Koolikaupade valik saab iga aastaga uute multifilmikangelaste võrra rikkamaks ja võtab juba paari poe külastamise järel silme eest kirjuks, kuid vajalike ja soodsate asjade leidmiseks tuleb lapsevanemate sõnul kõvasti vaeva näha.

Küünetehnik Signe Liivak, kelle poeg Sten Egert läheb tänavu Tallinna Kristiine gümnaasiumi 1. klassi, on pidanud koolikaupu otsima päris mitmest kauplusest. «Ei ole nii, et lähed lihtsalt poodi ja ostad,» tunnistas ta.

Raske oli Liivaku sõnul leida sobivat koolikotti, millel oleks tugev põhi ja seljaosa. Selveris tuli selle eest letile laduda üle 700 krooni. Kirjatarvete-joonistusvahenditega läks aga märksa lihtsamalt - need sai soetada Rimist, kus on praegu koolikaupade 40-protsendiline allahindlus.

Probleemseks osutus Liivaku sõnul ka jalatsite otsimine, sest koolis nõutakse heledat talda, mis põrandatele triipe ei jäta. «Poistele selliseid jalanõusid leida on paras peavalu – olgu need siis sisejalanõud sportimiseks või rihmikud,» kurtis ta. Nii tuli tossud lõpuks osta spetsiaalsest spordipoest ja rihmikud kingapoest.

Praeguseks küünivad Liivaku kulutused juba 4000 kroonini, mis hõlmab ka koju ostetud laualampi ja tooli ning lapse pidulikke riideid 1. septembriks – kui viigipüksid olid varasemast olemas, siis valge särk ja vest tuli nüüd soetada.



Prismas eile pärastlõunal terve perega koolieelseid oste teinud Ülo Timuska, kes on ise koolikaupade müügis tegev olnud, märkis, et kui 90ndatel osteti enne 1. septembrit kõik vajalik korraga ära, saab nüüd asjad ka jooksvalt poest kätte.



Temagi ostab oma lastele – 5. klassi minevale Mardile ja


7. klassi minevale Anne-Maile – koolitarbed tänavu mitmest poest. Soodsama hinna järgi sai osa kaupa valitud Rimist, ülejäänu järele tuldi Prismasse. «Hinda tuleb praegusel ajal kohe kindlasti vaadata,» ütles Timuska.



Hinnale tundubki suurematest kauplustest kõige enam rõhuvat Rimi, kus käimas suur koolikaupade allahindluskampaania. Rimi turundus- ja kommunikatsioonijuhi Evelin Mägioja sõnul on suuremat koolikaupade allahindlust tavaliselt tehtud septembri alguses, kuid üldist majandusolukorda ja kaubavarusid arvestades otsustati see tänavu müügi turgutamiseks juba augusti keskpaigas ette võtta.



Tallinna kauplustes koolitarvete lettide vahel ringi vaadates hakkab eelkõige silma, et valik on suur ja orienteeruda on selles üsnagi raske. Samas ei tohiks kuigi keeruline olla valiku tegemine hinna järgi – kes otsib kõige soodsamat toodet, leiab selle hõlpsasti üles igast kaubagrupist.



Kindlasti tasub aga sellisel juhul võrrelda ka erinevates kauplustes pakutavat. Nii näiteks selgus Postimehe eilse vaatluse ajal, et täpselt sama vihik, mis maksis Prismas 1,80 krooni, oli Kaubamaja koolilaadal müügil 4 krooniga.



Pinalite, koolikottide ja paljude muude kaupade hinnad sõltuvad aga lisaks praktilistele omadustele sageli ka neil ilutsevatest piltidest ja kaubamärkidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles