Tulumaksuvabalt saab müüa vaid alalist eluaset

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mäepealse tänava kortermajad.
Mäepealse tänava kortermajad. Foto: Mihkel Maripuu

Rahandusministeeriumi koostatud seadusemuudatuse eelnõu kohaselt saab inimene ilma tulumaksu tasumata müüa vaid sellist kinnisvara, mis on olnud tema elukoht vähemalt 12 kuul kahe aasta kestel enne võõrandamist.


Elukoha määratlemisel tuginetakse rahvastikuregistri andmetele.

Eelnõu seletuskirjas märgitakse, et praegu ei näe tulumaksuseadus piisava selgusega ette maksuvabastuse tingimusi, mistõttu on põhimõtteliselt võimalik seda kasutada ka eluruumi puhul, kus elati kas või ainult mõne päeva jooksul. Praktikas tähendab see, et seaduse mõttest kõrvale hiilides on võimalik maksuvabastust kasutada ka näiteks edasimüügi eesmärgil soetatud kinnisvara võõrandamisel.

Maksuvabastuse esmane eesmärk on võimaldada isikul soetada võõrandatud eluaseme asemele uus samaväärne, mitte piiramatu maksuvaba kinnisvaratulu tagamine.

Elukoha võõrandamise maksuvabastuse reeglite kitsendamist (nt minimaalse elukohana kasutamise perioodi kehtestamine või suvilate müügist saadud tulu maksuvabastusest loobumine) soovitas Eestil kaaluda ka Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsioon (OECD) oma hiljutises raportis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles