RMK hakkab Narva Elektrijaamadele hakkpuitu tarnima

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hakkpuidu valmistamine.
Hakkpuidu valmistamine. Foto: Margus Ansu.

Alates septembrist varustab Riigimetsa Majandamise Keskus (RMK) Eesti Energia ASi Narva Elektrijaamad hakkpuiduga.

Narva elektrijaamade kahe uue energiaploki taastuvenergia aastatoodang saab olema kuni 260-280 GWh aastas, mis moodustab kogu Eesti aastasest elektritarbimisest ligi 4 protsenti, teatas Eesti Energia.

Narva elektrijaamades toodetud rohelise energia abil oleks seega võimalik katta kuni 100 000 keskmise elektritarbimisega Eesti pere aastane vajadus.

«Meie eesmärgiks on muuta elektri ja soojuse tootmist keskkonnasõbralikumaks,» selgitas Narva Elektrijaamade juht Ilmar Petersen. «Biokütuse kasutamine suurendab taastuvenergia osakaalu Eesti Energia tootmisportfellis ning aitab Eestil saavutada 2020. aastaks 25-protsendine taastuvenergia osakaal.»

«Rohelist energiat ostes saab Eesti tarbija seda, mille eest ta täna toetust maksab - kodumaist, Eesti energiasüsteemi seisukohalt stabiilset ja taastuvast allikast toodetud elektrienergiat,» lisas Petersen.

«Eesti majanduse jaoks olulise metsasektori käimatõmbamiseks on kohapeal seni kasutuseta olnud ressursi kaasamine oluline,» ütles RMK juhatuse esimees Aigar Kallas. «Ühtlasi on loodud alternatiiv töötlemata puidu väljaviimisele Eestist.»

«Täiendav kohapealne tarbimine tuleb lisaks riigimetsale kasuks ka erametsaomanikele ja annab kindlust, et kõikidele sortimentidele on kohapeal rakendus,» selgitas Kallas.

RMK 2009. aasta raiemaht on 2,4 miljonit kuupmeetrit, millest 40 protsenti on palk, 40 protsenti paberipuit ja 20 protsenti küttepuit.

Paberi- ja küttepuidu kogus on ligi 1,5 miljonit kuupmeetrit. Kohapeal on sellest seni kasutatud kolmandik ning ülejäänu välja veetud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles