Päevatoimetaja:
Aimur-Jaan Keskel

Abiks algajale ahjukütjale

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Hanneli Rudi
Copy
Siiber peab olema kütmise ajal avatud.
Siiber peab olema kütmise ajal avatud. Foto: Arvo Meeks

Küttehooaja eel jagab päästeamet näpunäiteid, millal sulgeda siiber ja kuidas kütta umbkoldega ahju.

Eriti maamajades levinud umbkoldega ahjul puudub kolde all tuharuum, mille kaudu kolle õhku saab. Selle tõttu tuleb õhk koldesse läbi sisemise koldeukse (tõmbeukse). Enne kütmist tuleb kolle vanast tuhast puhastada. Kui puud on süttinud, pannakse tõmbeuks kinni, välisuks jääb lahti. Kui kütus 10-20 minuti pärast intensiivselt põleb, võib välisukse koomale lükata. Välisukse võib aga lõplikult sulgeda alles siis, kui leeki pole näha ja ahju on jäänud vaid hõõguvad söed. Siibri võib sulgeda paarkümmend minutit pärast ahju välisukse sulgemist. Soovitav on jätta väike pilu, mitte siiber täielikult sulgeda.

Restkolde puhul (levinud puuküttega pliidid)  suletakse koldeuks täielikult, kui puud on üleni leekides. Kolle saab õhku läbi tuharuumi ja resti.

Siiber peab olema kütmise ajal täielikult avatud.

Ohutu kütmise ABC

·         Hoolda küttekollet.

·         Ära küta rikkis küttekollet.

·         Kasuta küttesüsteemi parandamiseks elukutselist pottseppa.

·         Enne tule süütamist pühi tolm ja sodi küttekolde pealt ning eest.

·         Tõsta ahju ja pliidi lähedusest ära sinna suvel kogunenud asjad.

·         Puhasta kolle vanast tuhast.

·         Küta ahju kvaliteetse lehtpuu haluga.

·         Ära viska koldesse värvitud, immutatud, kemikaalidega töödeldud puitu.

·         Ära põleta olmeprahti.

·         Hoia küttepuud, diivan, vaip jms kergesti süttivad asjad ahjust/pliidist kaugel.

·         Ära mine magama või lahku kodust enne, kui kütmine on lõppenud.

·         Siiber peab olema täielikult avatud.

·         Külmade ilmade korral küta üks ahjutäis kaks kuni kolm korda päevas. Pea meeles, et ahi hakkab korralikult sooja andma aja möödudes, mitte koheselt.

Tagasi üles