Ideedeallikas Tornide väljakul

Tiina Kolk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Kuidas rajada moodsat tarbeaeda, mis pakub silmailu ja ka üht-teist patta panemiseks,


näeb Tallinna linnamüüri ääres laiuval lillefestivalil.


Tänavuse festivali teemadeks on 21. sajandi tarbeaed ja keskaegne ürdiaed. Kõik 31 aeda on omal moel võluvad, neis kasvavad kartulid, kapsad, päevalilled, punapeedid ja petersellid, kõrvitsad jt köögiviljad kõrvuti ürtide, lillede, kääbusviljapuude ja marjapõõsaste tüvikvormidega. Aednikud on lasknud fantaasial vahvalt lennata ja nüüd hakkab nende töö sõna otseses mõttes vilja kandma, sest kõik õitseb ja kasvatab saaki.



Võrreldes juuni algusega, kui lillefestival avati, on pilt kõvasti muutunud – praegu laiuvad siin lopsakad peenrad, tuul hõljutab joovastavaid lõhnu ja kümned mesilased sumisevad õielt õiele.



«Siin ilmneb aednike pühendumus, loovus ja ka kogemused-oskused, sest 55–70 ruutmeetri suurust ala kujundades on nad saanud oma ideedega mängida ja näidata, millised taimed sobivad omavahel, mismoodi saab üldse üht väikest ruumi eri materjale, anumaid jms kasutades rakendada,» nendib lillefestivali üks eestvedajaid, Kadrioru pargi direktor Ain Järve.



Need ligitõmbavad aiad mõjuvad julgustavalt harrastajaile: ka kõige lihtsamate vahenditega ja tavaliste taimedega saab moodustada (korrus)maja ümbrusesse huvitavaid peenraid või õuesoppe.



«Ma olen alati tahtnud näidata, kui ilus on peedilehepuna, ja õnneks on nii mõnigi aednik seda oma lahendustes kasutanud. Peet ei ole ainult kasulik köögivili, vaid ka esteetilist naudingut pakkuv dekoratiivtaim, mis passib suurepäraselt aiakujundusse,» räägib Järve.



Näidisaedades leidub palju tuttavaid taimi –  kes meist ei tunneks kartulit, saialille, maasikat, porrulauku – , aga veel rohkem neid – eriti maitsetaimi –, mis vajaksid esitlemist.  Eesti Maaülikool on  ainukesena varustanud oma ala taimesiltidega. Kõigil on selge, et nende peenras kasvatavad artišokid õisikuid ja viljuvad baklažaanid, lokkab apteegitill jne.



Teabepäevad


Igal reedel on festivalil teabepäev, kus tutvustatakse aedu ja  asjatundjad annavad nõu. 28. augustil kell 17 kõneldakse aiaplaneerimisest. Kasulikud näpunäited kuluvad rohenäppudele marjaks ära, sest paljud tahaks lillefestivalil nähtud lahendusi kindlasti  oma aialapilgi katsetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles