Mai Treial: 2010. aasta eelarvega tuleb külmutada ka vanemahüvitise kasv

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanemahüvitis võimaldab kauem lapsega kodus olla.
Vanemahüvitis võimaldab kauem lapsega kodus olla. Foto: SCANPIX

Riigikogu Rahvaliidu fraktsiooni aseesimehe Mai Treiali sõnul tuleb valitsusel esitada riigikogule vanemahüvitise seaduse muutmise eelnõu koos 2010. aasta riigieelarve eelnõuga, kuna jätkuv vanemahüvitise ülempiiri tõus kätkeb ohtu sotsiaalse ebavõrdsuse süvenemiseks.


«Selle asemel et järgmisel nädalal kinnitada vanemahüvitise määr 2010. aastaks, tuleb valitsusel esitada seadusemuudatus selle külmutamiseks,» ütles Treial.

Treiali sõnul on laste ja perede toetussüsteem tasakaalust väljas. «Praegu süveneb sündimust soodustavate toetuste ja perede elukvaliteedi parandamiseks mõeldud toetuste ebavõrdelisus, ja seda viimaste kahjuks,» märkis Treial.

«Kuna praeguse valitsuse sotsiaalpoliitilised meetmed toetavad eelkõige keskmisest jõukamaid peresid, vähendades vähekindlustatute toetusi, siis ei saa valitsus rääkida solidaarsusest,» sõnas Treial. «Valitsusel oli võimalus teise lisaeelarve menetlemisel muuta ka vanemahüvitise seadust, mille kohaselt on ühe kalendrikuu hüvitise maksimaalne suurus Eesti keskmise sotsiaalmaksuga maksustatava ühe kalendrikuu tulu kolmekordne suurus.»

Treiali hinnangul on majandussurutises suurem vajadus sotsiaalkaitse järele ning enam vajavad tuge pered, kus üks või mõlemad vanemad on jäänud tööta.

Kevadel esitas Rahvaliidu fraktsioon Riigikogu menetlusse riiklike peretoetuste seaduse muutmise, mille eesmärk on võimaldada lapsehooldustasu mõlema vanema või üksikvanema töötuks jäämise korral.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles