Eesti Pank: tööturg näitab stabiliseerumise märke

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MTA üheks prioriteediks on tänavu ehitusvaldkonna kontrollimine.
MTA üheks prioriteediks on tänavu ehitusvaldkonna kontrollimine. Foto: Caro / Scanpix

Eesti panga hinnangul näitab tööturg stabiliseerumise märke, I kvartalis alanud töötuse kasvu aeglustumine jätkub praegu teadaolevate andmete põhjal ka III kvartalis.


I kvartalis hakkas töötuse kasvu kiirus selgelt alanema ning inimeste erakordselt sügav pessimism lähituleviku väljavaadete osas taanduma, ütles Eesti Panga ökonomist Natalja Viilmann.

«Ka ei ole realiseerunud uue töölepingu seaduse elluviimisega kaasnenud kartus, et töötute arv hakkab juulist taas kiiresti kasvama,» lausus ta. «Registreeritud töötute arv suurenes juuli lõpuks 70,2 tuhandeni ehk 2 700 võrra, olles viimase 9 kuu madalaim näitaja.»

Viilmanni sõnul on majanduslangus mõjutanud olulisemal määral mittepalgalisi töötajaid, eelkõige ettevõtjaid. Nende arv vähenes palgatöötajate arvust suhteliselt enam.

Majandusharude lõikes on surutis rohkem mõjutanud ehitussektorit ning ehitusmaterjalide- ja puidutööstust, kus vabanes suhteliselt enam tööjõudu, lisas ta.

«2009. aasta esimesel poolel reageerisid Eesti tööturu näitajad majanduses toimuvatele muutustele kuni pooleaastase viitajaga, kuid teiste riikidega võrreldes suhteliselt kiiresti,» ütles Viilmann. «See kinnitab, et Eesti tööturg on paindlik, mis toetab majanduse ümberstruktureerimist ning aitab kaasa majanduse kriisijärgsele taastumisele.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles