Soome erameedia: uudiste lugemine netist peab muutuma tasuliseks

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome ajalehed Iltalehti ja Ilta-Sanomat, mille online-uudiseid saab netis praegu lugeda tasuta.
Soome ajalehed Iltalehti ja Ilta-Sanomat, mille online-uudiseid saab netis praegu lugeda tasuta. Foto: AFP / Scanpix

Soome meediaettevõtete arvates ei saa telekanalite ja ajalehtede võrguväljaannete uudiseid lugejatele ilma rahata lõpmatuseni pakkuda ning varem või hiljem muutub nende lugemine tasuliseks.


Meediamogul Ruper Murdoch teatas sel nädalal, et News Corp-kontserni ajalehtede võrguväljaanded muutuvad enne järgmise aasta suve tasuliseks, kirjutab Taloussanomat.

Kontserni kuuluvad näiteks The Times, The Sun ja The News of The World.

Soome meediaettevõtetes tervitatakse Murdochi otsust ja ennustatakse, et see leiab tulevikus järgijaid.

«Usun, et taolise suuna levik on möödapääsmatu. Iga firma on sunnitud mõtlema, kuidas teenida netist kasumit. Suurepärane, et Murdoch selle sammu astus,» rääkis Sanoma Newsi tegevjuht Mikael Pentikäinen.

«Ka meie oleme sellele tõsiselt mõelnud, kuid midagi täpsemalt pole teada. Tee on kivine, kuid ma usun, et leidub lahendusi, mille abil võib ka internetist kasumit saada.»

Pentikäineni sõnul pole maksuliste uudiste teema üldsegi uus, tuues näiteks majanduslehe The Financial Times, kus osa uudiseid on kätte saadavad vaid raha eest.

Ka Alma Media tegevjuht Kai Telanne usub, et online-uudised muutuvad varem või hiljem lugejatele tasulisteks. Juba praegu näiteks saab mõningaid Kauppalehti võrgu-uudisteid lugeda vaid raha eest.

«Praegu oleme aga väga kaugel sellest, et küsida raha maakondade ja kohalike lehtede võrguversioonide lugemise eest,» lisas Telanne.

Telanne arvates ei muutu tasuliseks kõigi uudiste lugemine, sest suurtest rahvusvahelistest sündmustest teavitavad paljud allikad. «Tuleb leida midagi unikaalset,» lisas ta.

Soome meediakontsernid on ühisel seisukohal, et võrguversioonide arenguid pidurdab rahvusringhäälingu YLE internetis jagatav tasuta uudistevoog.

Alma Media tegevjuhi Telanne sõnul YLE aeglustab või koguni takistab eraettevõtetest meediafirmade kasumiteenimist internetist. «Mida enam YLE laiendab oma tegevust netis, seda keerulisemaks muutub kommertsmeedia olukord.»

Sanomat News tegevjuhi Pentikäineni arvates tuleb tõsiselt kaaluda YLE rolli internetis. Näiteks muuta ringhäälingu osa uudiseid tasulisteks, teist osa saaks aga endiselt lugeda raha maksmata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles