Notar on kinnisvaratehingu erapooletu nõustaja

, Tartu notar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Notar.
Notar. Foto: Peeter Langovits

Kinnisvaratehinguid tehakse harva, see-eest on need osalejatele eluliselt tähtsad – kinnisasi ostetakse üldjuhul eesmärgiga kasutada seda pikemat aega ning pikaks ajaks võetakse ka kohustused ostu finantseeriva krediidiasutuse ees.




Esmane reegel, millega tuleb kinnisvaratehingu puhul arvestada, on tehingu vorminõue. Tehing, millega kohustutakse omandama või võõrandama kinnisasja, tuleb teha notariaalses vormis.


Vorminõue kehtib nii müügilepingule kui ka müügi eelkokkulepetele. Vorminõuet rikkudes tehtud tehing on tühine ning sellest ei teki osalejatele ei õigusi ega kohustusi.



Vorminõude eesmärk on tagada tehinguosaliste õiguslik nõustamine erapooletu juristi – notari – poolt ning meie notaritel on selleks nii vajalikud teadmised kui ka kogemused.



Müüdid, et notaritel on pikad järjekorrad ja eellepingu tõestamine põhjustab lisakulu, on visad kaduma. Tegelikkuses on võimalik notari juurde saada aega vaid paaripäevase etteteatamisega. Eeldusel, et samad pooled sõlmivad sama eseme suhtes ka müügilepingu, ei põhjusta eellepingu tõestamine ka lisakulutusi.



Notari poole on otstarbekas pöörduda juba tehingu ettevalmistamise algstaadiumis. Notaril on juurdepääs erinevatele andmebaasidele ning ta saab koos müüjaga välja selgitada kõik tehingu seisukohast tähtsad asjaolud. Poolte jaoks olulistest asjaoludest tuleb notarile aegsasti teada anda.



Müüja peab arvestama, et ta vastutab müüdava asja lepingutingimustele vastavuse eest, mistõttu on müüja huvides kajastada lepingus kõik asja puudused – see välistab hilisemate nõuete esitamise müüja vastu.



Ostja peab huvi tundma ja lepingus kajastada laskma, kas kinnisasjal on kokkulepitud omadused: kas sellele rajatud elamu on sobilik aastaringseks elamiseks või kasutamiseks suvilana, kas küttekolded ja tehnosüsteemid on töökorras, kas kinnisasjale pääseb avalikult kasutatavalt teelt või eeldab avalikult kasutatavale teele pääsemine naaberkinnisasja omanikuga sellekohase kokkuleppe sõlmimist ja teeservituudi kinnistusraamatusse kandmist.



Ostja peab arvestama, et kinnisasjale rajatud elamule kasutusloa saamine on omaniku kohustus ka siis, kui müüja lubab kasutusloa saamiseks vajalikud toimingud teha.


Kasutusloata elamut kasutada ei tohi ning keelu eiramine võib kaasa tuua sunniraha ja olla ohtlik kasutajate elule ja tervisele.



Mõistlik oleks avalikest andmebaasidest kontrollida ka võimalike maksuvõlgade või probleemide olemasolu müüjal.



Kui müüakse-ostetakse korteriomandit elamus, mille korteriomanikud on asutanud korteriühistu, tuleb arvestada, et juhul, kui müüjal oli võlgnevus korteriühistu ees, läheb ka see korteri ostjale üle.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles