Piirissaare vallavolikogu esimees: saan riigilt raha kasutu töö eest

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piirissaare.
Piirissaare. Foto: Sille Annuk

Piirissaare vallavolikogu esimehe Maria Korotkova sõnul saab ta riigilt raha valla elanikele kasutu töö eest, kuid rahvale vajaliku töö peab tegema tasuta.


«Minu kohustus, mille eest saan palka, on väljastada korraldusi, määrusi, igasugust seadusandlust. Aga rahvale see kasu ei too,» rääkis Korotkova.

«Rahvas nõuab minu käest näiteks meditsiinilisi teenuseid. Kuidas oskan, nii osutan. Tuletõrje asjad teen korda, teederemondiga tegelen, korrastan kalmistut, elektrivarustusega tegelen,» lausus ta. «Tegelen kõigi nende asjadega, mida rahvas vajab, aga mulle selle eest ei maksta.»

Piirissaare vallale laekus seitsme kuuga üksikisiku tulumaksu 35 protsenti vähem kui mullu sama ajavahemikuga. Ühegi teise kohaliku omavalitsuse tulumaksulaekumine pole vähenenud nii järsult.

Peamine laekumise vähenemise põhjus on Korotkova kinnitusel ehitusel töötanud noored, kes nüüd on jäänud tööta. «Inimeste arv [vallas ] on sama, võib-olla isegi mõned on juurde sisse registreeritud, linnast ära tulnud,» lisas ta.

Piirissaare inimesed elavad Korotkova sõnul aastatagusega võrreldes halvemini, kuid valla olukord püsib stabiilne. «Meil pole kunagi raha olnud, elasime ilma rahata ja hakkamegi elama,» ütles ta.

Valla eelarve püsib Korotkova kinnitusel enam-vähem tasakaalus ja on kava kohaselt tasakaalus ka aasta lõpus.

Kui valla sissetulekud vähenevad, siis sama hulga tööd teeb lihtsalt ära vähem inimesi, ütles Korotkova. Ta tõi näite, et tänavu kadus valla heakorratöötaja ametikoht. «Aga töö pea olema tehtud. Siis vallavanem ja volikogu esimees võtsid lisakohustusi - koristame prügi, niidame, tegeleme võsaraiega," selgitas ta.

«Riigikogus on targad inimesed, aga elu nad ei tunne,» lausus Korotkova. «Tartu maavalitsus pole kogu minu 9 tööaasta jooksul valda kunagi aidanud, ainult tekitanud probleeme, aga eksisteerivad. Neil on eelarve 15 miljonit, minu vallal ligi miljon. Mina teenindan oma rahvast, aga keda nemad teenindavad?»

Tartu maavalitsus peab Korotkova sõnul korraldama näiteks arstiabi ja päästeameti teenuste osutamise, ent ei tee seda. «Raha saavad nemad, aga mina teen töö nende eest,» ütles ta.

Vallavolikogu esimees ja vallavanem kurtis Korotkova kinnitusel Piirissaare probleeme sotsiaalministeeriumile märtsis saadetud kirjas, millele aga vastust ei tulnud. Korotkova ütles, et kaalub sügisel Euroopa Liitu poole pöördumist.

Piirissaare üks suurimad probleeme on tema sõnul korraliku arstiabi puudumine. Perearst käib saarel vaid korra kuus. «Saarel on praegu kuni 350 inimest, lastega alati midagi juhtub,» rääkis Korotkova. «Kui helistada 112, reageerivad ja aitavad, aga kui on torm, siis ei saa ja laps sureb ära.»

«Joogivett meil pole,» lisas Korotkova. «Praegu ehitame oma jõududega puurkaevu.»

«Tuletõrjele on vaja raha, natukenegi,» jätkas ta. «Auto tõime, aga kes sellega sõidab? Jälle vallavanem ja volikogu esimees. Aga kui me jääme haigeks? Olen 50 aastat vana, vallavanem juba 70. Kui jääme haigeks, kes hakkab ilma rahata sõitma? Mitte keegi.»

Samuti on saarel probleem jäätmetega, sest praam prügiautot peale ei võta.

Korotkova prognoosib, et Piirissaare valla olukord läheb hullemakski. «Alati on raske olnud,» ütles ta. «Oleme harjunud ja ei hirmuta, mis ees ootab.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles