IKEA Samaara-afääri sekkus Vene valitsus

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IKEA Venemaa äritegevuse juht Per Kaufmann
IKEA Venemaa äritegevuse juht Per Kaufmann Foto: AP / Scanpix

Maailma suurima sisustuskaubamaja Rootsi IKEA probleemid Samaara ostukeskusega võivad hakata lahenema Venemaa valitsuse sekkumise tõttu.




IKEA kavatses avada sisustuspoe Samaaras juba 2008. aasta detsembris, kuid kohalike ametivõimude soovimatus väljastada rootslastele vajalikke kauplemislube on lükanud selle määramatuks ajaks edasi.

Venemaa majandusarengu ministri asetäitja Stanislav Voskressenski sõitis isiklikult Samaarasse, et olukorda selgust tuua ja IKEA teelt takistused eemale lükata, kirjutab ajaleht Dagens Industri.

IKEA Venemaa äritegevuse juht Per Kaufmann rääkis mais ajalehele Svenska Dagbladet, et vajalike lubade puudusel ähvardab vallandamine juba ametisse palgatud 269 töötajat.

Rootsi ajalehe andmetel avati samas lähedal mais üks teine kaubanduskeskus ja on väga võimalik, et IKEA probleemid on tingitud konkurentide survest ja oletatavalt ka altkäemaksust. 

IKEA on Venemaal avanud 12 sisustuskaupade ostukeskust. Suurfirma ähvardas investeeringud külmutada, kuni tühjalt seisev kaubanduskeskus lõpuks tegevusloa saab.

Rootsi suurfirma tüli kohalike ametivõimudega peaks loodetavasti leidma lahenduse enne 14. augustit, kuna see on üks järjekordsetest võimalikest avamiskuupäevadest.

Svenska Dagbladeti väitel on IKEA suurim investeerija Venemaale, kui gaasi- ja naftasektorit mitte arvesse võtta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles