Statoil võttis bensiini hinnatõusu tagasi

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Kuna teised Eesti suuremad mootorikütuse jaemüüjad ei tulnud eile õhtul toimunud Statoili hinnatõusuga kaasa, oli ettevõte sunnitud täna hinnatõusu tagasi võtma.


Eile õhtul tõstis Statoil oma bensiinide hinda 35 sendi võrra liitrilt, kuid praegu on hinnad endisel tasemel ja enimmüüdav bensiin 95 maksab mehitatud jaamades taas 15.20. Samamoodi on Statoil käitunud ka korra varem - ka siis ei läinud teised kütusemüüjad hinnamuuutusega kaasa.


Neste peadirektor Indrek Kaju ütles, et ei tea, mis mootorikütuste hinnad firma tanklates teinud on ja suunas küsija kleinditeenindusse. Sealt öeldi, et hinnad pole muuutunud. Sama kinnitas ka Olerexi esindaja.

Statoili kontseptsioonijuht Kai Realo ütles kommentaariks, et firma lähtub oma hinnastamisotsuste tegemisel vaid toodete omahinnast ja konkurentsiolukorrast siinsel turul.

«Eesti väga tihedas konkurentsis tuleb jälgida üldist hinnataset jaeturul ning vajadusel sellele ka reageerida. Valdkonnas, kus toodete jaehinnad on kõigile klientidele 24 tundi ööpäevas nähtaval, ei jää hinnaerinevused märkamata ning konkurentidest olulisemalt kõrgema hinnaga toodet müües on oht kaotada kliente,» selgitas ta.

Realo sõnul on vähe tooteid ja teenuseid, mille hinnastamist avalikkus jälgiks sellise huviga nagu mootorikütuste puhul. Taoline meedia ja üldsuse kõrgenenud huvi tekitab surveolukorra, kus mitte ükski mootorikütuste jaemüüja ei soovi hinda esimesena tõsta, küll aga tahetakse olla esimeste seas, kes hinda langetavad.

Ta lisas, et kuigi klientide ootused on seotud peamiselt hinnalangetustega, tuleb mootorikütuste jaemüüjatel kui kasumit taotlevatel ettevõtetel siiski reageerida toote omahinna muudatustele.

«Olukorras, kus maksude osakaal toote lõpphinnast on juba 55-60 protsenti, on klientidel keeruline mõista, millises ulatuses ning milline komponent toodete omahinda enim mõjutab. Tihti tekitab segadust ka see, et jaehinna muutuse puhul võetakse aluseks nafta, aga mitte valmistoodete maailmaturuhinnad, või siis jälgitakse valmistoodete hindu teistes piirkondades, mitte Euroopas,» nentis Realo.

Kui kütusemüüjad otsustavad nädalavahetuse kampaaniat jätkata, muutuvad bensiini hinnad Eesti tanklates tõenäoliselt reedel, nagu see on juhtunud juba kolmel nädalalõpul, mil kõigi autoomanike rõõmuks on tankimine kolm päeva järjest soodsam olnud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles