Linakasvatuse plaanid on Eestis hääbunud

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuigi Eestis on aastasadu kasvatatud lina ja toodetud linast riiet, ei ole tänase seisuga meil enam ühtegi linast riiet tootvat suuremat ettevõtet.

Põlvamaal Mooste kandis asuva Paali talu peremees Kalju Paalman on linakasvatusega seotud olnud aastaid. Varasemalt juhtis ta Mooste katsejaama, kus tegeleti linakasvatuse ja sordiaretusega, ka nüüd on Paalman keskendunud linakasvatusele, vahendas ERR Uudised ERRi raadiouudiseid.

«On sellised sordid ja aretised, mis on eelkõige seemne saagi peale orienteeritud. Eesti kliima sobib hästi ka kiulina kasvatuseks, aga hinnad on all ja see ei stimuleeri ümbertöötleva tööstuse tegemist - kui oleks ümbertöötlev tööstus ja mõistlik hind, siis põllumees kasvataks seda,» rääkis Paalman.

Linast ja linakasvatusest Eestis oli juttu Mooste linapäeval, kus linast riiet küll kiideti, kuid toimunud seminaril räägiti siiski linaseemnete kasulikkusest inimorganismile. Riiklikud programmid linakasvatuse arendamiseks on aga hääbunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles