Hulljulgus surus GILDi riskifondi käpuli

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rain Tamm.
Rain Tamm. Foto: Toomas Huik

On aasta 2001. Tõnno Vähk ja Tõnis Haavel asutavad Tallinnas Roosikrantsi tänaval LHV kontoris fondi, mis pakub aastaid Eesti äriliidile varadele megatootlust. Nüüd vaagub fond hinge, kirjutab

Äripäev.


Kõik kaheksa aastat näitab Eesti esimene ja ainuke aktsiaturgudest sõltumatu riskikapitalifond imelisi tootlusi. Osaku hind ligi viiekordistub. Raha voolab sisse nii palju, et osa sellest tuleb tagasi lükata. Mingit reklaami riskifond ei vaja, info hulljulgest fondist levib kulutulena.

Eelmisel aastal tuli raha fondi sisse umbes 470 miljonit krooni, põhiosa professionaalsetelt institutsionaalsetelt investoritelt välisriikides, kuna fond asus teadlikult välisinvestoreid jahtima.

GILDi juhtivpartneri Rain Tamme sõnul oli üks välisinvestorite peamine küsimus, mis saab siis, kui likviidsus kaob. Fondi sulgemise võimalus oli ülitähtis, sest müügilaine tõmbaks fondile kiirelt vee peale. Nüüd ongi needsamad uustulnukatest välisinvestorid koos kohalike rikastega ootel ja võivad ootele jääda mitmeks aastaks. Ainus võimalus osakuid müüa on vabaturul, kuid kes neid küll ostaks? 

«Investorite ja võlausaldajate jaoks realiseerus kokkuvõttes kõige hullem võimalik risk. Loomulikult ei istu me siin, käed rüpes, vaid tegutseme,» nendib GILDi juhtivpartner Rain Tamm. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles