Leedu sigade katk ei ole tõenäoliselt mujale levinud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti seafarmide asukaid ei ähvarda Leedu tõusigu tabanud sigade katku puhangu pärast veel surmaoht.
Eesti seafarmide asukaid ei ähvarda Leedu tõusigu tabanud sigade katku puhangu pärast veel surmaoht. Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Leedu suuruselt viienda linna Panevežysi lähedal avastatud sigade katku juhtumile ei olnud eile õhtuks lisa tulnud, mistõttu võib suure tõenäosusega väita, et uusi haiguskoldeid ei teki, kirjutab Urmas Tooming ajalehes Postimees.


Põllumajandusministeeriumi andmetel on Panevežysi maakonnas Rabikini asulas tegutsevas tõusigade farmis lahvatanud sigade katku puhang pannud muretsema ka Eesti seakasvatajad. Veterinaar- ja toiduameti andmetel ei ole sellest Leedu piirkonnast Eestisse tänavu elusloomi tulnud.

Kõik Leedu tõusigade farmis elanud 445 looma on nüüdseks tapetud. Vastavalt tauditõrje eeskirjadele on ohutsooniks kuulutatud kolme ning järelevalvetsooniks kümne kilomeetri ulatuses farmi ümbritsev maa-ala.

Põllumajandusministeeriumi toiduohutuse asekantsleri Toivo Nõvandi sõnul ei ole teada, kuidas haigus Leedus sigadeni jõudis. Loomad olid farmi toodud Taanist, kuid seal haigusjuhte avastatud ei ole. Eesti seakasvatajatel tasub siiski tarvitusele võtta esmased ettevaatusabinõud, mis eelkõige tähendab inimeste, veokite, söötade ja loomade liikumise kontrollimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles